2024 április 29

RSS Facebook

2024. április 12. péntek, 12:49

Magyarországon a honvédség első KC–390-es Millennium szállítógépe Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Április 12-én megérkezett a kecskeméti repülőbázisra a Magyar Honvédség első új brazil KC–390-es Millennium katonai szálítógépe, amely körülbelül egy hónapot tölt majd a magyar katonai repülőtéren. Az új generációs közepes katonai szállítógép azért érkezett most a Szentgyörgyi Dezső repülőbázisra, hogy abba beépítsék a légierő műszaki szakemberei a NATO kompatibilis kommunikációs eszközeit és berendezéseit. Ezt követően az első Millennium visszarepül majd Brazíliába, ahol tovább folytatódik a berepülési programja.

A gépet a tervek ősz elején veheti majd át hivatalosan a magyar légierő, akkor kerül majd magyar katonai lajstromba. Jelenleg ugyanis még az ideiglenes brazil lajstromjel látható a szállítógép oldalán. Magyarország összesen két példányt vásárolt az új brazil katonai szállítógépből, amelyekkel a honvédség Antonov An–26-os tehergépeit váltja. A KC–390-es egyaránt alkalmas légi szálíltásra, teher- és személydeszant dobására, katonai és civil sebesültek szállítására, kataszrófavédelmi feladatok ellátására, légi utántöltésre és kutató-mentő feladatok végrehajtására. A Millennium nem kiépített, nem betonos futópályáról is üzemeltethető.

Az első magyar KC–390-es idén február 8-án emelkedett fel első ízben a levegőbe, azóta tart a berepülési és validációs földi és légi tesztprogramja. Jelenleg tíz magyar honvédségi műszaki szakember vesz részt a típustanfolyamon Brazíliában, akik az elméletim képzésen más átestek és jelenleg a gyakorlatban ismerkednek az új technikával. Hamarosan pedig elkezdődik a magyar pilóták átképzése is az új KC–390-es típusra. Így mire hivatalosan is megérkezik Kecskemétre az első honvédségi Millennium már túl lesz a típustanfolyamon a kijelölt műszaki és hajózó állomány is.

Fotó: Benedek Levente