2024 május 05

RSS Facebook

2011. október 13. csütörtök, 15:48

A brit miniszterelnök megnyitotta az Airbus A350 XWB szárnyait gyártó üzemet

Értékelés:
(0 értékelés)
A kompozitanyagból készült szárny alsó és felső elemét is itt illesztik össze A kompozitanyagból készült szárny alsó és felső elemét is itt illesztik össze

Az új konstrukció gyártása Nagy-Britanniában 6000 új munkahelyet teremt

David Cameron október 13-án hivatalosan is megnyitotta a Wales északi határán álló, 400 millió fontos beruházással létrehozott új üzemet, ahol az A350 XWB típusú szélestörzsű gépek szárnyait gyártják.

A broughtoni üzemben 650 embert foglalkoztatnak egy Minden tekintetben környezetbarát gyárban. Az ipari létesítmény méretei meghaladják a Wembley stadionét ; ez a Nagy-Britanniában a legutóbbi időkben létesített legnagyobb termelőegység, ahol az Airbus új konstrukciója számára gyártják és szerelik készre a kompozitanyagból készült szárnyakat.

Az Airbus A350 XWB szélestörzsű repülőgép gyártási programja 1200 új munkahelyet teremt a két brit Airbus-üzemben, Broughtonban és Filtonban, s további 5000 új állást a brit beszállítóknál és alvállalkozóiknál. Az új gyártóbázisok létrehozása összesen mintegy hárommilliárd fontba került, ideértve a hajtóműgyártásba beruházott összeget is.

David Cameron szerint az Airbus beruházása hozzájárul a brit gazdasági célok eléréséhez, mindenekelőtt az export volumenének növeléséhez és a jó példája a fenntartható fejlődésnek. Cameron hozzátette: „Az európai repülőgépgyártó konzorcium ismét kézzelfogható jelét adta, hogy bízik a brit munkaerő szaktudásában, a szigetország jeles iparági hagyományaiban.”

Tom Enders, az Airbus vezérigazgatója is részt vett a gyáravató ceremónián. Mint elmondta: az Airbus North Factory új gyártóegysége mérföldkő az A350-es létrehozásának folyamatában, amelynek következő lépése a Toulouse melletti összeszerelőüzem termelésének beindítása. „Az itt a legmodernebb szénszálas technológiával gyártott szárnyak nemcsak képletesen, de a a szó szoros értelmében is hordozzák az új generációs A350 XWB-t.”

A North Factory új összeszerelőüzeméből kerül ki az A350-es gépcsalád minden tagjának egyforma hosszúságú, 31 méteers szárnya. Az új gép 2013 végén állhat majd kereskedelmi forgalomba. A 70 éves múltra visszatekintő, 700 hektáros területen álló broughtoni brit repülőgépgyár ezzel a beruházással a világ legmodernebb üzemévé lépett elő.

Néhány szám jól illusztrálja a beruházás jelentőségét:

– Az Airbus North Factory új létesítményeinek befedett alapterülete 46 ezer négyzetméter.

– Az építkezés során 58 ezer méternyi kábelt fektettek le – egy vonalba lefektetve ez a gyárteleptől egészen Manchesterig érne.

– A szerelőcsarnokok felépítéséhez 8000 tonna fémet használtak fel, és az építmény vázszerkezetét 250 ezer szegecs, illetve csavar tartja össze.

– Az épület környezetbarát mivoltát jelzi, hogy három nagy kiterjedésű napelemtábla és egy fahulladékkal (forgáccsal) működő biomassza-kazán szolgáltatja az üzem működtetéséhez szükséges energia jó részét.

Az Airbus brit üzemei évi másfél milliárd fontnyi értéket termelnek, s egész Nagy-Britanniában mintegy tízezer embernek adnak közvetlenül munkát, s további százezer állást generálnak.