2024 május 02

RSS Facebook

2011. október 14. péntek, 10:36

Az Airbus átadta a China Southern Airlines első A380-asát

Értékelés:
(1 értékelés)

A légitársaság a világ leggazdaságosabb óriásgépének első kínai felhasználója

Az Airbus a mai napon Toulouse-ban átadta a China Southern Airlines első A380-asát a megrendelt öt közül.

A China Southern Airlines a világon a hetedik légitársaság – és az első kínai –, amely ezzel a rendkívül gazdaságos óriásgéppel repül. Az A380-as erőforrása a Rolls-Royce négy Trent 900-as hajtóműve. Az első kínai szuperjumbót először a belső vonalakon használják, például Peking és Shanghai között, de később a légitársaság nemzetközi vonalain is repül majd.

A dél-franciaországi átadási ünnepség során a meghívottak megtekinthették a gép 506 utas számára berendezett tágas utasterét is: nyolc ággyá alakítható fotellel rendezték be az első orsztályt, 70, szintén ággyá átalaktható üléssel az üzleti osztályt (business class) és 428 üléssel a turistaosztályt. A kabinvilágítást a napszakokhoz igazítva többféleképpen is be lehet állítani, ezzel is szolgálva az utasok nagyobb kényelmét, kiadósabb pihenését. A fedélzeti szórakoztatórendszer segítségével az utasok egyénileg választhatnak számtalan film és zene között, s az utaskabint, akárcsak a mellékhelyiségek egy részét mozgássérültek számára is könnyen használhatóvá tették.

2007-es forgalomba állítása óta az A380-as már 16 millió utast szállított, és túlzás nélkül állítható, hogy ez korunk legnépszerűbb repülőgéptípusa. Az óriásgépet használó légitársaságok rendre telt házzal repülnek ezen a típuson, amelyet háromosztályos elrendezésben akár 525 üléssel is felszerelhetnek.