2024 április 20

RSS Facebook

2011. október 14. péntek, 13:58

Együtt fejleszt a Rolls–Royce és a P&W

Értékelés:
(0 értékelés)

Megállapodást írt alá arról a brit Rolls–Royce és az amerikai Pratt & Whitney hajtóműgyár, hogy a jövőben közösen fejlesztik ki az új generációs hajtóműveket a közepes – 120-230 utas befogadására alkalmas – utasszállító repülőgépek piacán.













Az új vegyesvállalat feladata az lesz, hogy megtervezze azokat az új generációs repülőgép hajtóműveket, amelyeket a közepes kategóriájú kereskedelmi repülőgépeknél alkalmazhatnak az elkövetkezendő évtizedekben. Illetve ezzel párhuzamosan a Pratt & Whitney hajtóműgyár megvásárolja a Rolls–Royce részvényeit az International Aero Engines (IAE) vállalaltban.


Az új vegyesvállalatban egyforma részesedése lesz mindkét félnek. Feladata pedig az lesz, hogy kifejlessze és megtervezze azt az új hajtómű családot, amely a ma létező legmodernebb technológiával készül, s a leghatékonyabban és legkörnyezetkímélőbb módon válhat az új repülőgépek erőforrásává az új gerenciós közepes kategóriájú utasszállító repülőgépeknek. A két fél szerint az elkövetkezendő húsz évben mintegy húszezer új repülőgépre lesz szükség, ami minimum negyvenötezer új hajtóművet is jelent. A tervek szerint a fejlesztés fő iránya a nagy kétáramúsági fokú, áttételes turbofan hajtóművek technológiájának a kidolgozása lesz. Illteve annak vizsgálata, hogy a jövőben milyen új meghajtási módokat lehet majd kifejleszteni és alkalmazni a polgári repülésben. Például olyat, mint az áttételes hajtóművek, a csőlégcsavarok új generációja vagy más új elképzeléseken alapuló szerkezetek.

Fotó: Rolls–Royce