2024 május 01

RSS Facebook

2011. október 17. hétfő, 08:50

Az első ATR-72-600-as Latin Amerikában

Értékelés:
(0 értékelés)

A brazil Azul Linhas Aéreas Brasileiras légitársaság átvette első új generációs ATR-72-600 turbóprop repülőgépét a gyár toulouse-i repülőterén. Ezzel az Azul vált az új típus első latin-amerikai üzemeltetőjévé. A dél-amerikai cég összesen harminc darabot rendelt az új ATR-72-600-asból tíz további gére szóló opcióval.








Az Azul légitársaságot 2008-ban alapították, s az elmúlt három év során igen intenzív fejlődésen ment keresztül. Ennek eredményeként immár negyven célállomásra repül Brazílián belül. Ezen felül a légitásaság még Embraer EMB 190-es és 195-ös gépeket használ. A mostani gépátadásnak köszönhetően az Azul az elsők között vált az új generációs ATR-72-600-as üzemeltetőjévé. A campinasi székhelyű fuvarozó jelenleg nyolc ATR-t üzemeltet, amely gépekkel a belföldi forgalomban repüli a rövid távú útvonalait.

Jelenleg összesen ötven darab ART típusú regionális turboprop utasszállító repül Brazíliában, de ez a szám megduplázódik az elkövetkezendő három évben a dél-amerikai országban. Az új genreációs ATR-72-600-as üzemeltetési költsége 45 százalékkal kevesebb mint a piacon jelenleg repülő másik turbópropé, illetve 50 százalékkal alacsonyabb a széndiaxid kibocsájtása, mint a konkurencia turbólégcsavaros repülőgépéé.

Ugyanakkor szintén a napokban vehette át az ecuadori nemzeti légitársaság, a TAME  az első ATR-42-500-as repülőgépét, amelyet a dél-amerikai ország belföldi járatain használják majd. Az ATR és a TAME még júniusban, a párizsi repülő világkiállítás- és vásáron írt alá hráom gére szóló megállapodást, s ennek az első példányát szállította le most az európai gyártó. Az ATR-ek forgalomba állításával olyan városokat is be tudnak kapcsolni az ország vérkeringésébe, amelyek eddig csak nehezen megközelíthetőek voltak. Így viszont az új belföldi útvonalaknak köszönhetően már ezekből a régiókól is könnyen el lehet majd jutni Quitóba a fővárosba, valamint Guayaquilba, illetve ezekről a repülőterekről a világ bármely pontjára.


Fotó: ATR