2024 május 02

RSS Facebook

2011. október 17. hétfő, 12:50

Sikeres precíziós bombázás az AT-6-ossal

Értékelés:
(0 értékelés)

Sikeresen zárult a Hawker Beechcraft gyár átlal gyártott AT–6-os könnyű támadó és felderítőgép éles precíziós bombavetési gyakorlata. A dél-arizonai lőtéren végrehajtott tesztelés során négy darab 250 kg-os lézervezérlésű GBU-12-es és szintén négy darab 120 kg-os lézervezérlésű GBU-58-as bombát dobtak Paveway II-es felderítő konténer segítségével. Mind a nyolc bomba száz százalékos találati pontossággal ért célba.









A bombák célba dobásához Paveway II-es célfelderítő és célmegjelölő konténert használtak a teszt során mind a két bombatípus vetése során. A két hetes tesztsorozat ideje alatt napi három alkalommal szálltak fel az AT-6-osok, amelyekről hatvan darab DBU-33-as, DBU-50-es, GBU-12-es és GBU-58-as gravitációs bombát dobtak hagyományos és lézerirányítású módszerrel. Illetve ez idő alatt tesztelték a levegőben a gépre szerelhető 0,50-es kaliberű gépágyút is, amelyet légi vontatott cél ellen vetettek be. Az AT-6-on használt integrált gépágyú irányzék szinte azonos az A–10C-n használt irányzékkal, azon mininmális változtatást kellett csak végrehajtaniuk a Lockheed Martin szakembereinek annak érdekében, hogy az A–10-es mellett az AT–6-oson is alkalmazható legyen.


A Hawker Beechcraft által gyártott AT-6-os könnyű támadó és felderítő repülőgépet (Light Attack and Armed Reconnaissance – LAAR) azzal a céllal fejlesztette ki a gyártó, hogy létrehozzon egy olyan olcsón üzemeltethető, több célú könnyű harci repülőgép típust, amelyik egyaránt alkalmas kiképzési feladatok, felderítési és légi támogatási feladatok ellátására. Méghozzá azért, mert az elmúlt években történt helyi konfiktusok rámutattak arra, hogy a külöféle gerilla és terrorista csoportok ellen végrehajtott precíziós támadásokra nem a nagysebességű vadászbombázógépek a legalkalmasabbak, hanem a jóval egyszerűbb, felfegyverzett kis sebességű repülőgépek.

Ezzekel – éppen a kis sebességnek köszönhetően – sokkal könnyebb a precíziós támadások végrehajtása, a földi csapatok légi támogatása és a felderítés is. Ugyanakkor képesek szinte minden olyan levegő-föld fegyver illesztésére és alkalmazására mint a nagy sebességű harci gépek, ám ezek üzemeltetése csak töredéke azoknak a repülőgép típusoknak. Mi több, ilyen gépeket szívesen adna is az Egyesült Államok azoknak a szövetséges erőknek, amelyek velük együtt kívánják felszámolni a veszélyt és fenyegetést jelentő terrorista és gerilla csoportokat. Az amerikai védelmi minisztérium éppen ezért vizsgálja, hogy miként lehetne a jövőben ezt a fajta repülőgép típust alkalmazni a légierőben, illetve hogyan lehetne ezzel a repülőgéppel kiváltani a korábbi T-6-os, A-10-es és MC-12W-k által végrehajtott feladatokat.

Fotó: Hawker Beechcraft