2024 március 29

RSS Facebook

2011. október 22. szombat, 11:48

Megnyílt a Virgin Galactic űrkikötő

Értékelés:
(1 értékelés)

Új Mexikóban átadták az első magán űrrepülőteret, a  Virgin Galactic űrkikötőt. A ceremónián Sir Richard Branson, a Virgin Galactic tulajdonosa és Susana Martinez, Új-Mexikó kormányzója avatta fel a világ első magántulajdonban lévő űrkikötőjét, ahonnal az első űrturisták indulhatnak majd a világűrbe a WhitheKnightTwo és a SpaceShipTwo űrjárművekkel.





Nyolcszáz meghívott vendég előtt adta át Sir Richard Branson a Virgin biroldalom tulajdonosa az általa alapított Virgin Galactic űrvállalkozás űrrepülőterér, a Spaceport America-t Új-Mexikóban. Az extravagáns üzletember két gyermekével, Sammel és Hollyval a SpaceShipTwo fedélzetén érkezett meg az ünnepségre, majd az új-mexikói kormányzóval közösen adták át a Sir Norman Foster és csapata által tervezett létesítményt, amely a" Virglin Galactic Gateway to Space" nevet kapta a Brenson gyerekektől.

Az új űrkikötő és látogató centrumban tárolják majd a kereskedelmi űrrepülésre szánt járműveket, azaz a két WhiteKnightTwo hordozó repülőgépet és az öt SpaceShipTwo űrjárművet. Ugyanakkor itt kaptak helyet mindazok a létesítmények, amelyekben az űrugrásra előkészítik az űrhajókat, illetve itt kapják meg az űrhajós kiképzést azok is, akik űrturistaként jelentkeznek az utazásra. Emellett itt kapott helyet a program irányítóközpontja is, valamint az a váróterem, ahonnan a családtagok, barátok kísérhetik figyelemmel az űrturisták repülését. Mindezek mellett egy látogatóközpont is nyílik az űrkikötőben, hogy bárki megnézhesse a Virgin Galactic űrvállalkozást.

Mint azt George Whitesides, a Virgin Galactic űrprogam vezetője elmondta az ünnepségen, az űrturisták szállítására kifejlesztett űrjárművek berepülési programja rendben halad. A Scaled Composite által kifejlesztett ShaceShipTwo űrjármű már túl van harminc felszálláson, míg a WhiteKnightTwo hordozó repülőgép felszállásainak a száma elérte a hetvenötöt. Ezzel párhuzamosa a személyzet kiképzése is gőzerővel folyik. - Az első és legfontosabb szempontunk az a kereskedelmi űrrepülések kapcsán - mondta az igazgató -, hogy maximális biztonsággal működjön majd a rendszer.

A megnyitó kapcsán azt is nyilvánosságra hozta a vállalkozás vezetése, hogy az űrturizmuson kívül más jellegű kereskedelmi tevékenységet is folytatni kívánnak a Virgin Galactic keretein belül. Ennek eredményeként a közelmúltban egy 4,5 millió dolláros megállapodást kötöttek az amerikai űrkutatási hivatallal, aminek az eredményeként részt vesznek a NASA Flight Opportunity programjában.

Ez idáig összesen huszonegy országból négyszázötvenen jelentkeztek űrturistának a Virgin Galactichez, s fizették ki az előleget a repülésre.











Fotó: Virgin Galactic