2024 május 03

RSS Facebook

2011. október 22. szombat, 13:38

Újabb F/A-18 Super Hornetek Ausztráliában

Értékelés:
(0 értékelés)

Október 21-én négy újabb F/A-18 Super Hornet érkezett az Ausztrál Királyi Légierő Amberley-ben lévő légitámaszpontjára. Így már összesen huszonnégy ilyen harci repülőgépe van az RAAF-nek. A négy új gépet a szerződésben foglalt határidő előtt sikerült leszállítania a Boeingnak. A gépek érkezését egy tizenhat gépes F/A-18-as kötelék fogadta, amelyhez csatlakozva húsz Super Hornet repült egyszerre az Amberley légibázis felett.


Az F/A-18 Super Hornet jelenleg a világ legfejlettebb harci gépe, mondta az átadási ceremónián Steve Robertson ezredes, a típust üzemeltető 82. vadászrepülő ezred parancsnoka. Hozzátéve, hogy az F/A-18-asok révén sokkal szélesebb körben tudják alkalmazni az RAAF kötelékén belül a vadászgépeket, legyen szó akár légtérvédelmi, tengerészeti feladatokról vagy a szárazföldi csapatok támogatásáról.


Az ausztrál kormány 2007-ben döntött huszonnégy darab F/A-18F Block II-es Super Hornet beszerzéséről. Az első F/A-18-as 2010. március 26-án érkezett a Queenslandben lévő légitámasztpontra. Október 21-én pedig az utolsó négy gép átadása történt meg a 24 gépes szériából. Az ausztrálok által választott F-típus a Super Hornet kétüléses változata.

Az F/A-18 Super Hornet egy több célú harci repülőgép, amely egyaránt alkalmas légi fölény vadász feladatokra, nappali és éjszakai precíziós bombázásokra, légtérellenőrzése, kísérő feladatok végrehajtására, felderítése, haditengerészeti feladatok ellátására, légi utántöltésre, előretolt vadász irányítói feladatokra és a szárszföldi csapatok légi támogatására. Ezidáig összesen 470 darab ilyen repülőgépet szállított le a Boeing az amerikai haditengerészet (US Navy) számára, méghozzá mindegyiket a megadott határidőt megelőzően.

Fotó: Boeing