2024 április 25

RSS Facebook

2011. október 25. kedd, 13:04

Sikorsky S-76D: Még egy lépéssel közelebb Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Újabb fontos állomásán van túl az amerikai Sikorsky Aircraft Co. az S-76D típusú közepes helikopterének fejlesztése kapcsán. A kanadai légügyi hatóság (Transport Canada) megadta a légialkamassági bizonyítványt az S-76D erőforrásának, a Pratt&Whithey Canada által gyártott PW210S sugárhajtóműnek.



A légialkalmassági bizonyítvány kiállításával a kanadai légügyi hivatal igazolta, hogy a PW210S hajtómű minden olyan tesztnek és előírásnak megfelelt, amely szükséges ahhoz, hogy a gázturbinát beépíthessék az új S-76D helikopterbe. Ennek az ellenőrzési folyamatnak a részeként a PW210S hajtóművet több mint 8700 órán keresztül járatták földi tesztpadon, illetve a levegőben.



Azt követően, hogy a kanadai légügyi hatóság megadta a légialkalmassági bizonyítványát a hajtóműnek az amerikai (FAA) és az európai hatóság (EASA) hasonló engedélyeinek a kiadása következik, annak alapján. A nagy múltú S-76-os család legújabb változata, az S-76D várhatóan jövő évben kapja meg a légialkalmassági bizonyítványát, s már abban az évben le is szállítják az első példányát annak megrendelőjének.

Az S-76D közepes helikopter egyaránt alkalmas VIP személyek szállítására, corporate vállalati heikopternek cégvezetők szállítására, mentőhelikopternek, rendőrségi és kutató-mentő helikopternek, valamint tengeri olajfúró tornyokon dolgozó szakemberek szállítására.

Az új S-76D-nek teljesen kompozitból készülnek a rotorlapátjai, a pilótafülkéjében a THALES új intergrált avionikája és robotpilótája segíti a helikopter vezetők munkáját, s az aktív vibráció ellenőrző rendszernek köszönhetően a gép jóval csendesebben repül, mint napjaink helikopterei. Emellett a rotorokat el lehet látni jégtelenítő rendszerrel, aminek köszönhetően az S-76D-vel bármilyen időjárási körülmények közepette lehetséges a repülés.

Fotó: Sikorsky Aircraft Co.