2011. október 28. péntek, 17:03

A 105. FAI-konferencia

Értékelés:
(0 értékelés)

2011-ben már a 105. konferenciáját tartotta az FAI. A Magyar Repülő Szövetség tavaly volt 100 éves, és 1910-től tagja az FAI-nak is. Annak ellenére, hogy egy évszázada tagjai vagyunk a szervezetnek, nem veszünk részt túl aktívan a munkájában.

 2011. október 13–15-e között volt szerencsém részt venni abban a munkában, amely az FAI berkein belül zajlik, még ha csak egy rövid időre is. A szervezők és az „Executive Board” (ez egy kicsit olyan, mint a mi elnökségünk és az ügyvivő szervezet keveréke) percre pontosan összeállította a napirendet, és ahhoz tartották is magukat.

A konferencia előestéjén megrendezték a szokásos, évente esedékes díjátadó gálát. Meghallgathattuk a megjelent idei díjazottak rövid szakmai életrajzát, majd az FAI elnöke ünnepélyesen átadta a díjakat, kitüntetéseket. Daróczi János és Gönczi Péter sportolóink is a díjazottak között voltak; ők a Paul Tissandier-diplomát vehették át.

A kétnapos konferencia során olyan fontos dolgokról esett szó, amelyek Magyarországot is érintik, illetve számunkra is kényes kérdéseket vetnek fel. Ilyen például a légtér kérdése, ami a szabadrepülőknek okoz nehéz pillanatokat. Az FAI arra buzdítja a nemzeti szövetségeket, hogy lépjenek föl az érdekeik védelmében, amelyhez ők minden tőlük telhető segítséget megadnak. Már formálódik egy platform, amely összegyűjti a sportrepülők problémáit, és az FAI igyekszik majd latba vetni minden befolyását annak érdekében, hogy az egyes országok döntéshozói foglalkozzanak ezekkel a kérdésekkel. A közös álláspont az, hogy a mi sportarénánk a légtér, nekünk is jár belőle. Az emberek sportoláshoz való jogát pedig a legtöbb állam törvényben is rögzítette.

Szó esett a jövő nagy problémájáról, a doppingról is. Létezik néhány éve egy nemzetközi szervezet, amely a doppingolás felszámolását, visszaszorítását tűzte ki céljául; az ő működésüket nemzetközi szerződések biztosítják. Természetesen hazánk is csatlakozott ehhez a konvencióhoz, s azóta nálunk is életre hívták a magyar doppingellenes csoportot. A szervezet (a WADA) céljairól, küldetéséről bővebben a weboldalukon olvashatunk: www.wada-ama.org

Mint minden más társadalmi szervezet, természetesen az FAI is kiemelt figyelmet fordít a pénzügyekre. Mint arról Jean-Marc Badan, az FAI főtitkára beszámolt, a szervezetnek az utóbbi időben sikerült jelentősen csökkentenie működési költségeit. A költségcsökkentés a legszembeötlőbben a központi irodák bérleti díjának mérséklésében érhető tetten, de más kiadásokat is jelentősen le kellett csökkenteni. Az is megtakarítást jelent, hogy egy új szervert állítottak üzembe, s ezzel párhuzamosan megújították a szervezet weboldalát is. A költségvetés elfogadása előtt itt is, mint az MRSZ-nél, élénk vita zajlott. A delegáltak többsége végezetül elfogadta a számokat – ugyanakkor a szakágvezetők kétharmada  tartózkodott a szavazástól. Ennek az az oka, hogy az FAI még mindig többet költ a központja működtetésére, mint sportcélokra. (Beszéltem több szakágvezetővel is. Gream Windsor IPC-vezető például elmondta, hogy számos téren vitatják az EB, vagyis az FAI elnöksége és végrehajtó szervezete elgondolásait.)

Jean-Marc Badan elmondta, hogy mint főtitkár elsősorban ő az FAI-n belül a sportért felelős személy, ugyanakkor ideje és energiái nagy részét kénytelen pénzügyi, személyi és jogi kérdések megoldásának szentelni. (A helyzet számomra valamiért ismerős.) Kitért arra is, hogy az FAI-nak változnia kell, mert a körülöttünk lévő világ is változik, s erre muszáj reagálni. A hivatalosan októbertől hivatalban lévő új főtitkár (miután Stephane Deprez lemondott) több változtatást is célzó programot indított be, amelyről az idő fogja eldönteni, hogy beválik-e, vagy sem.

A konferencián kiemelték, hogy a változtatások nagyban érintik a média, a kommunikáció területét is. Mint a felszólalók aláhúzták: az FAI-nak el kell adnia a tevékenységét, ki kell alakítania azt a presztízsértékű márkát, amit az FAI jelent. A kommunikáció érdekében változik a honlap is, amelyet a konferencia résztvevői is megtekinthettek – október 18-a óta már élesben is látogatható az új struktúrájú, a korábbinál informatívabb, hasznosabb weboldal. De a fejlesztés ezzel még nem ért véget: a lap a jövőben több mintadokumentumot kínál, akárcsak a sportélethez szükséges egyéb információkat. Szabványosították az arculatot, így a levelek, dokumentumok, űrlapok stb. arculatát is. Jól megkülönböztethető lesz, hogy milyen célt szolgál egy küldemény, mire való a kérdéses dokumentum.

Hangsúlyozták az utánpótlás-nevelés és -toborzás fontosságát is. Hosszú évek óta létezik az FAI tudományos és oktatási csoportja (Aviation & Space Education Commission – CIEA), amely nagyon hasznos és olcsó módszerekkel ismertette meg a konferencia résztvevőit, amellyel a fiatalságot el lehet tántorítani azoktól a káros befolyásoktól, amelyek miatt nem a sporttal törődnek. Úgy fogalmaztak: nagy a konkurenciánk a videojátékok és az otthoni számítógépek miatt. (Ez a téma engem személy szerint is különösen érdekelt, mert az MRSZ és a HM közötti stratégiai megállapodás egyik fő eleme a fiatalok megszólítása, a repülés vonzóvá tétele. (Akit a téma bővebben is érdekel, keressen meg engem.)

Fontos változás a jövő évtől a regionális alelnökök posztja (Regional Vice-President – RVP). A célja az FAI érdekeinek érvényesítése a távolabbi területeken is, a területen működő NAC-ok (nemzeti repülőklubok) munkájának koordinálása, segítése. Hosszas vitát követően, próbaképpen vezetik be ezt az intézményt, és nem az eredetileg tervezett nyolc területtel – egyelőre csak egy csonkított változat fog működni. A konferencia résztvevőinek többsége egyetértett abban, hogy például Európában erre nincs szükség, hiszen kis területen sok tag tömörül, és így jobban működik a kooperáció is.

A szakágvezetők beszámolója során megismerkedhettünk az általános szövetségi problémák szakágakra lebontott változataival is. Ahogyan az egész nemzetközi szervezetnek elégtelenek a pénzügyi forrásai, úgy a szakágak sem bővelkednek a pénzben. Többen jelentették, hogy a doppingprobléma nehezen kezelhető az ő területükön, mert a WADA által tiltott szerek listáján szereplő anyagok köre esetenként egybeesik olyan anyagokkal, amelyekre a repülősportokban szükség lehet (pl. oxigén). Panaszolták azt is, hogy a nemzeti szövetségek és az egyes aeroklubok részéről csökken az FAI-versenyek szervezése iránti lelkesedés. Ezen én személy szerint nemigen csodálkozom, mert ha az ejtőernyőzést nézem ebből a szempontból, amire nagyobb a rálátásom, az FAI versenyrendezési szabályai miatt a szervezőknek jelentős költségnövekedést kell elkönyvelniük, amelyet vagy lenyelnek, vagy áthárítanak a versenyzőre.

Így végső soron az FAI az, amely drágítja a versenyzést. Ezen aggodalmamat megosztottam az IPC-elnökkel, aki egyetértett abban, hogy drágábbak lettek a versenyek, de szerinte mindez a színvonal fenntartása, sőt emelése érdekében történik, és ami őt illeti, ő nem is lát pillanatnyilag más megoldást.

Összességében az volt a benyomásom a konferenciáról, hogy az a tagság érdekeit szolgálja. Tény, hogy keresik a megoldást arra, hogy a jövőben javuljon a repülés társadalmi elismertsége, és az stabil anyagi alapokon nyugodjon. Az viszont már kevésbé tetszett, hogy a konferencián szinte csak idősebb emberek vettek részt. Az átlagéletkort jóval hatvan év felettinek saccoltam, ami egyértelműen káros dolog. Több emberrel is beszéltem erről, akik szintén aggodalmuknak adtak hangot. Végeredményben úgy értettem, hogy az idősek már kezdenek belefáradni ebbe a munkába, amelybe – az ott elhangzott vélemények szerint – elég nehéz a fiatalokat bevonni. Azt gondolom, nálunk is hasonló a helyzet – de a tendencia mindenképp. A fiatalok Magyarországon sem nagyon érdeklődnek a közösségi munka iránt.

Köszönet illeti a Szerb Repülő Szövetséget azért a munkáért, amelynek eredményeképpen sikerült ezt a színvonalas konferenciát megrendezni és lebonyolítani. (A színvonallal kapcsolatos pozitív vélemény általános volt a résztvevők körében.)

Határozott elképzelésem az, hogy a Magyar Repülő Szövetségnek komolyan meg kellene fontolnia, hogy jelentkezzen a 2015-ben esedékes 109. FAI-konferencia megrendezésére. Magyarország Európa közepén fekszik, több mint száz éve vagyunk FAI-tagok – és így is nyomatékosíthatnánk egyértelmű szándékunkat, hogy a továbbiakban is aktívan részt kívánunk venni a szervezet munkájában.


Simon Sándor

MRSZ-főtitkár

Fotó: FAI

vissza a tetejére