2024 április 27

RSS Facebook

2011. november 04. péntek, 21:54

Lélekben már marslakók voltak Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)


Véget ért a 2030-as évekre megálmodott orosz Mars-repülést modellező kísérlet. Sikerrel fejeződött be a nemzetközi Mars-expedíció földi szimulálásának 520 napos kísérlete. A november 4-ei, pénteki moszkvai sajtótájékoztatón Vitalij Davidov a Roszkoszmosz elnökhelyettese bejelentette, hogy a majdani tényleges űrodüsszea startja remélhetően a Vosztocsnij űrrepülőtérről lesz.

A hivatalosan Mars 500 expedíciónak nevezett kísérlet eredményeit, a megszerzett tudományos információkat a vörös bolygóhoz való repülés modellezéséről a Roszkoszmoszon kívül az európai és kínai partnerek is hasznosítják. Davidov úgy fogalmazott, hogy most dolgoznak az orosz kozmikus program stratégiájának körvonalazásán. A 2030-ig szóló tervezés részét képezi a 2025-ig megvalósuló orosz szövetségi célprogram elfogadása.  Elmondta, hogy a most nyert tudományos adatok teljes egészét 2012. április 22-25. között az orosz tudományos akadémia nemzetközi konferenciáján tárják a nyilvánosság elé.

 

A Gagarin nevét viselő űrhajós kiképző központ vezetője, Szergej Krikalov űrhajós arról szólt, hogy a Mars-500 eredményeit nemcsak a távlati űrkutatási projektekben, hanem a földi felkészülésben is hasznosítják. „Éppen elég olyan helyzet adódik a földön is, amikor emberek kerülnek hosszabb időre összezártságba, ezért a mostani tapasztalatok a földön jól hasznosíthatók” – mondta.

Emlékezetes, hogy a Mars-500 2010. június 3-án kezdődött 6 résztvevővel. A nemzetközi személyzetet Alekszej Szityev vezette, az orvos szintén orosz volt, Szuhrob Kamolov, csakúgy, mint az egyik kutató Szmolejevszkij. A francia Roman Charles volt a program fedélzeti mérnöke, az olasz Urbina és a kínai Van-jue tudományos kutató munkát végzett. A kísérlet három szakaszból állt: a Földről s Marsra repülés, majd a Mars felszínén való tartózkodás, végül a visszatérés.

A kozmikus utazást imitáló földi komplexumot Moszkvában, az Orvos-biológiai kutató intézetben létesítették. A leszálló egységet, a kísérleti modult és a lakóegységet, raktárt és virágoskertet magába foglaló fődarabot magába foglaló „űrhajó” 550 köbméteres volt. Külön alakítottak ki egy 1200 köbméteres marsfelszínt imitáló teret.

 

A jelenleg már épülő Vosztocsnij űrrepülőtérre vonatkozóan Davidov alelnök közölte, hogy két évtized elegendő lesz a Mars-repülés startjáig. Az expedícióhoz egy bolygóközi repülésekre alkalmas energetikai szállító modult fejlesztenek ki Oroszországban. Kifejtette, hogy a majdani Mars-repülés legénysége is nemzetközi lesz, hiszen egyetlen nemzet sem képes önmaga egy műszakilag ennyire bonyolult és méregdrága projekt megvalósítására. Oroszország mellett említette a NASA és az Európai Űrhajózási Ügynökség nevét, hozzátéve: az ajtó nyitva áll minden más állam, így Kína előtt is.

Az aeromagazin.hu szakírója felhívja a figyelmet arra, hogy a Roszkoszmosz 2020-ig elfogadott szövetségi űrkutatási programjában nem szerepel emberes Mars-expedíció. Az orosz Mars-program keretében a Fobosz-Grunt automatikus állomás, a Mars-NET és egyéb készülékek indítását tervezik.  Mindez azonban nem zárja ki az emberes utazások modellezésének és a tudományos adatok hasznosításának lehetőségeit egy majdani Mars-expedíció előzményeként.

Meruk József

Fotó: ESA/Mars500 (Az utolsó kép fotó montázs, amelyet az ESA készített)