2024 május 02

RSS Facebook

2011. november 08. kedd, 15:02

Átvette a RAAF a harmadik A330MRTT tankerét

Értékelés:
(0 értékelés)

Átvette az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) a harmadik Airbus A330 MRTT légi-utántöltő és több célú katonai szállítógépét az Airbus Military repülőgépgyártól. Ennek köszönhetően tovább nőtt az RAAF légi utántöltő, szállító és légi támogató képessége. Az új A330 MRTT a Queenslandben lévő Amberley légitámaszpontra kerül, oda ahova a júniusban leszállított két korábbi Airbus tankergép is érkezett. A RAAF-on belül az új típus a KC-30A kódot kapta.

Az RAAF összesen öt darabot rendelt az A330-as utasszállító változatából átalakított több célú, katona szállító és légi-utántöltő repülőgépből. Az átalakítási munkálatokat az ausztrál Qantas Defence Service végezte a Brisbane-i repülőtéren kialakított MRTT Conversion Centre-ben. A negyedik gép – amelyet szintén egy polgári A330-asból alakítanak majd át – immár az Airbus Military székhelyén Spanyolországban készül majd, s várhatóan ezév decemberében adják át Madridban. Az utolsó, ötödik A330 MRTT is Brisbane-ben készül majd el. Az átalakításra kiszemelt A330-as már meg is érkezett az MRTT központba, s várhatóan jövő évben kerülhet majd az RAAF használatába.


Az ausztrál légierőn kívül még a Nagy-Britannia, a Szaúdi Királyság, az Egyesült Arab Emirátusok rendeltek még az A330 MRTT-ből, amely országok közül Szaúd Arábia utólag meg is növetle az eredetileg rendelt gépek számát. Így összesen eddig 28 megrendelés érkezett a típusra.

Az RAAF számára átalakított A330 MRTT légi-utántöltő repülőgépről a szárnyak alatt lévő flexibilis csövekről, valamint a farokrészen lévő fly-by-wire vezérlésű fix tankolócsőről (Airbus Military Aerial Refuelling Boom System) lehet gépeket utántölteni a levegőben. Illetve az UARSSI rendszernek köszönhetően másik gépről is képes az A330 MRTT üzemanyagot vételezni a levegőben. A gépnek emellett saját védelmi rendszere (DAS – Defensive Aids Suite) is van, illetve az utastérben 270 katona szállítására is van lehetőség. A típust két General Electric CF6-80E gázturbina hajtja.
Az A330 MRTT 2010 márciusában kapta meg a civil légialkalmassági bizonyítványát az EASA-tól, azaz európai repülésbiztonsági szervezettől, illetve a katonai légialkalmassági bizonyítványát tavaly októberben a spanyol katonai légügyi hatóságtól (INTA). Az A330 MRTT típust a nagy sikerű A330-200-asból fejlesztették ki, s ennek köszönhetően a gépet úgy át lehet alakítani légi-utántöltővé, hogy nincs szükség pót üzemanyagtartályok beépítésére. Emellett az A330 MRTT képes akár 300 teljes felszereléssel ellátott katona légi szállítására is vagy 45 tonna hasznos teher célba juttatására. De a gép könnyen átalakítható sebesültszállítóvá is (MEDEVAC), amely esetben összesen 130 sérültet képes a fedélzetére venni.

Fotó: Airbus Military