2024 május 03

RSS Facebook

2011. november 09. szerda, 11:25

Ismét halálos baleset történt a Red Arrows kötelékkel Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Halálos baleset történt tegnap a Brit Királyi Légierő (RAF) Red Arrows (Vörös Nyilak) elnevezésű bemutató kötelékénél Scamptonban. A kilenc gépes formáció egyik pilótájának, a 35 éves Sean Cunninghamnek eddig ismeretlen okból beindult a katapultülése a földön állva és kilőtte a székben ülő pilótát. A repülőgép vezetőt mintegy 60 méteres magasságra repítette a szerkezet, amelyet követően a földre zuhant és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a gyors kórházba szállítás ellenére sem tudták már az életét megmenteni. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi idézte elő az életmentő ülés piropatronjainak a működésbe lépést és miért nem nyílt ki a folyamat során a pilóta mentőernyője.

A Red Arrows Team gyakorlása közben történt tegnap az incidens a csoport angliai gyakorló bázisán. Cunningham százados tapasztalt harci pilóta volt, részt vett az RAF iraki és afganisztáni misszióiban, ahol a szárazföldi csapatok légit támogatása volt a feladata. A sajnálatos baleset alig három hónappal az után történt, hogy meghalt a bemutatócsoport egy másik pilótája is, a 33 éves Jon Eggings, aki Dorsetben az egyik légi bemutató közben csapódott a repülőgépével a földbe. http://www.youtube.com Ezt megelőzően 1988 óta nem volt halálos kimenetelű baleset a Red Arrows kötelékében.

Tavaly egyébként mind a 126 darab Hawk T1-es gyakorlógépét leállította egy időre a RAF, miután műszaki problémát találtak az MK10B típusú katapultülésekkel. Ilyen típust használ a Red Arrows is. Cunningham százados tavaly csatlakozott a Red Arrowshoz, hasonlóan a szintén balesetben elhunyt Jon Egging századoshoz. Mindekettejük álma az volt, hogy egyszer a Vörös Nyilak kötelék – a világ egyik legjobb katonai bemutatócsoportjának – a tagjai lehessenek.

Eggings augusztusi balesete bemutatórepülés közben történt, amikor a pilóta egy oszolj manővert követően csapódott a földbe. A gépet Throop falucska melleti Stour folyó partján találták meg. A pilóta a katapultülésével együtt a folyó vízén lebegett, ami azt jelenti, hogy a becsapódás előtt még aktívizálta a szerkezetet.

A Red Arrow csoportot 1965-ben hozta létre a Brit Királyi Légierő. A team tavasztól őszig tart bemutatókat Nagy-Britannia és Európa-szerte. Egy alkalommal Budapesten is jártak, amikor a ferihegyi nemzetközi repülőtéren tartottak rögtönzött bemutatót egy turnéjukról hazafelé tartva. A csoport idén szeptemberben már befejezte az idei programsorozatát és hozzálátott az újonnan érkezett öt új pilóta felkészítéséhez. Ennek során történt a tegnapi tragédia.

Forrás:Mailonline