2024 május 03

RSS Facebook

2011. november 09. szerda, 14:31

A RAF lekorlátozta a katonai gépek repülését Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

A Brit Királyi Légierő a mai napon lekorlátozta valamennyi olyan harci repülőgépének a felszállását, amelybe a tegnap balesetet szenvedett Hawk T1-eshez hasonló Martin-Baker MK10B katapultülés található. A RAF hivatalos közleménye szerint mindaddig a minimálisra korlátozzák a felszállások számát az ezzel a típusú katapultüléssel ellátott gépeknek, ameddig a vizsgálóbizottság ki nem deríti pontosan, hogy mi okozta tegnap a 35 éves Sean Cunningham százados halálát.

A pilóta gépében beindult a földön a katapultülés, és kilőtte a hajózót a földön állva. A mentőrendszer azonban nem működött és az ülés ernyője nem nyílt ki az aktívizálódást követően. A pilóta olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az életét már nem tudták megmenteni.

A korlátozás a Hawk T1-es gyakorlógépekre, a Panavia Tornado GR.4-esekre, illetve a Shorts Tucano géptípusokra vonatkozik. A parancs viszont nem érvényes az Afganisztánban állomásozó Tornadokra.


Ugyanakkor ezzel a letiltással együtt egy éven belül immár harmadszor nem szállhatnak fel a Hawk T1-esek, mivel 2010 közepén azért voltak földre kényszerítve, mert az egyik átvizsgálás során oda nem illő anyagot találtak az egyik gép katapultülésében. Emiatt mind a 126 darab Hawk T1-est át kellett vizsgálnia a RAF műszaki személyzetének.