2024 március 29

RSS Facebook

2011. november 10. csütörtök, 14:10

Újabb Sikorsky S-61T-t rendelt az amerikai kormányzat Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

A Sikorsky Aerospace Service bejelentette, hogy újabb három darab modernizált S-61T szállítóhelikoptert rendelt tőlük az Egyesült Államok kormánya. Ezzel összesen már 29 darab ilyen felújított gépet igényelt Washington a Sikorsky leányvállalatától, a Sikorksy Aerospace Service-től, amely a gyár ügyfélkapcsolataival foglalkozik. Az S-61-est a leginkább, mint az Egyesült Államok elnökének a helikopterét lehet ismerni a hírekből, a hívójele "Marine One".

Az S-61T az iparág "igáslovának" számít évtizedek óta, hiszen amióta forgalomba állt a 60-as években azóta szállítja megbízhatóan az Egyesült Államok és más szövetséges országok katonáit és civil utasait a világ legkülönbözőbb területein. Az S-61T a típus modernizált, teljesen felújított változata, amely ár-érték arányban ma a legkedvezőbb feltételekkel üzemeletethető a közepes méretű kéthajtóműves szállítóhelikopterek kategóriájában. Az első teljesen felújított S-61T-t 2010 decemberében vehette át az amerikai kormányzat.

A most megrendelt három új S-61T diplomatákat szállít majd Irakban és Afganisztánban. A típus fél évszázados sikeres múltja kapcsán döntött úgy a Sikorsky, hogy visszavásárolja, majd egy modernizációs program keretében teljesen felújítítja az S-61-eseket, amelyek így "nullkilométeres" helikopterként állhatnak ismét szolgálatba. A fejlesztés 2010-ben indult, s a típus első vásárlója az Egyesült Államok kormánya, amelyik öt éves periódusban összesen 110 darabot rendelt a régi-új helikopterből.

A modernizációs program keretében a gépek sárkányszerkezetét teljesen átvizsgálják és megerősítik, illetve a pilótafülkébe teljesen új digitális műszereket építenek. Az eredeti rotorlapátokat kompozitra cserélik, illetve új "lezuhanásbiztos" üzemanyagrendszert is építenek a gépbe. Mindezeknek a változásoknak köszönhetően a gyárból kikerülő S-61T-k vadonatúj, nulla repült órás helikopternek számítanak.

Fotó: Sikorsky