2024 május 03

RSS Facebook

2011. november 10. csütörtök, 16:19

Átalakítják a B-2-es lopakodókat

Értékelés:
(1 értékelés)

A gyártó amerikai Northrop Grumman 109 millió dolláros szerződést kötött az amerikai légierővel (USAF) a B-2 Spirit lopakodó bombázók javítására vonatkozóan. A megállapodás szerint a tervező cégnek át kell alakítania a B-2-esek hátsó részét ott, ahol a hajtóművekből kiáramló gáz távozik, mivel ez a része a gépeknek állandóan tönkremegy.

Eddig folyamatos javításokkal orvosolták ezt a problémát, de mára ez már akkora költséget jelent az USAF számára, hogy olcsóbb az említett törzs szekciót áttervezni és átalakítani, mint utólagosan állandóan javítgatni. Az említett rész az a fém felület, amely a kompozitból készült burkolatot takarja a hajtóművek mögött, megóvva azokat az átégéstől. Az elmúlt évek során ez az elem folyamatos javításra szorult, mivel a repülések során állandóan sérülések keletkeztek rajta a kiáramló hajtóműgázok okozta vibráció és hőterhelés miatt. Az áttervezéstől és átépítéstől most azt várja a légierő, hogy megszűnik ez a fajta műszaki probléma a gépekkel és nem kell majd a normál javítási ciklusnál sűrűbben karbantartani ezt a részét a gépeknek.

A B-2 Spirit jelenleg a világ egyetlen nagy hatótávolságú lopakodó bombázója, amelyik képes nagy tömegű bombák és rakéták nagy pontosságú célba juttatására. Szükség esetén a B-2-esek révén az amerikai lélgierő képes a világ bármely pontján légi csapást mérni, köszönhetően annak, hogy a Spirit leszállás és légi utántöltés nélkül is elrepülhet akár több mint 10 ezer kilométeres távolságra, légi utántöltéssel pedig akár 18 ezer kilométerre. Vagyis a lopakodó bombázó földünk bármely pontjára képes eljutni akár órákon belül is.

Fotó: DoD