2024 április 25

RSS Facebook

2011. november 11. péntek, 11:26

Az amerikaiak már temetik az orosz Phobos-expedíciót

Értékelés:
(0 értékelés)

A 2011. november 9-én startolt orosz Phobos-Grunt szonda jelenleg Föld-körüli parkoló pályán kering és Moszkvában lázas munka folyik a vörös bolygó felé eljuttatása érdekében. Az amerikai stratégiai főparancsnokság honlapján az olvasható, hogy az űreszköz két hét múlva a Földre hullik vissz.

Miközben nyilvánvalóan nem sikerült a Phobos-Grunt saját hajtóműveinek elindítása, a nemzetközi sajtó drámai megállapításaira a Roszkoszmosz vezetői szűkszavúan reagálnak. Annyi bizonyos, hogy a Zenit 2SB hordozórakéta kifogástalanul juttatta Föld-körüli pályára az automatikus kutató állomást. Az is kiderült, hogy a program előkészítettségéről több orosz tudós aggályait fejezte ki – éppen a meghibásodott irányító rendszerek tökéletességét illetően.

A jelenleg leggyakrabban idézett állítást a világsajtó a STRATCOM-nak tulajdonítja, holott az Egyesült Államok Stratégiai főparancsnokságának honlapja nem saját véleményét tette közzé, hanem a Szabad Európa Rádió – Szabadság Rádió hírének adott helyt. Vagyis nem hivatalos kommunikéről van szó. Ennek lényege az, hogy a szonda start utáni 72 órán belüli elvesztéséről szóló állításokkal szemben a Phobos-Grunt irányítóinak még két hetük legalább van a hiba kijavítására. Ez után kerülhet a Föld légkörébe az űrállomás. A főparancsnokság honlapján a „Kozmikus szemét visszahullása a következő 60 napban” című rovatban található a hír. Az aeromagazin.hu szakírója felhívja a figyelmet arra, hogy az idézett honlap „Becsapódó objektumok méretei” című rovata az űreszköznél nem jelöl adatokat, holott a 13505 kg tömeg ismert. Ez az oldal egyébként folyamatosan frissül.


Moszkvában annyit közöltek, hogy a Phobos-Grunt napelemeit sikerült üzembe helyezni, ami reményt adhat az expedíció megmentésére. Az űreszköz azonosító katalógus száma orosz források szerint 37872,  nemzetközi lajstromszáma 2011-065А.

A Lavocskin nevét viselő orosz szövetségi kozmikus ügynökség adatai szerint az űrállomás teljes tömegéből a pályára irányító hajtóműben 7050 kg (mérgező anyagokat tartalmazó) hajtóanyag van, a Phobosra való átrepülést biztosító egységben 1050 kg, a visszatérő egységben 135 kg. Ezen kívül kobalt tartalmú anyagok is vannak az állomáson. A Föld légkörébe kerülve a jelentős mennyiségű, gyúlékony hajtóanyaggal együtt az űrállomás nagyrészt megsemmisülhet.

Meruk József