2024 április 27

RSS Facebook

2011. november 11. péntek, 16:10

A Dubai Airshowk története

Értékelés:
(1 értékelés)

Az első repüléssel kapcsolatos kiállítás 1986-ban volt Dubaiban Arab Air néven, amelyet a Dubai World Trade Centerben rendeztek meg. Ezután igen komoly pénzügyi befeketetések kezdődtek a Közel-Keleten a repülő iparággal kapcsolatban, valamint jelentős összegeket költöttek a térség államai fegyverkezésre is. Ezek együttes hatásának köszönhetően 1989-ben immár  Dubai Airshow néven nyitotta meg a kapuit az a kiállítás és vásár, amelyet a dubai nemzetközi repülőtéren rendeztek meg.

1991-ben minden korábbinál nagyobb érdeklődés övezte a seregszemlét, háromszor annyi kiállító és látogató volt jelen a Dubai Air Shown, mint amennyi az azt megeleőző években ellátogatott a vásárra. Az 1991-es Öböl háború miatt azonban az eseményt januárról áttették novemberre. A térségben kirobbant katonai konfliktus miatt azonban minden figyelem a védelmi szektorban tevékenykedő kiállítókra és azok repülő eszközeire fókuszálódott akkoriban.




A fokozatos növekedés és az egyre nagyobb érdeklődés eredményeként elhatározták a szervezők, hogy építenek egy kiállítási területet a Dubai Airshow számára. Így jöhetett létre 1999-ben az Airport Expo, amely immár állandó helyet tudott biztosítani a Közel-Kelet legnagyobb repülő kiállításának és vásárának.

 

A 2001-es vásár annak ellenére óriási sikert hozott, hogy a 2001. szeptember 11-ei terror cselekmények igen komoly válságot okoztak a repülési iparágnak világszerte. Ám ennek ellenére a Dubai Airshown több mint 15,6 milliárd dollár értékben vásároltak repülő eszközöket a kiállításra ellátogató cégek, légitrásaságok és fegyveres erők.


2003-ban keltek el a leggyorsabban a kiállítói helyek a Dubai Airshown, 36 országból 550 cég jelentkezett termékeivel a 13 nemzeti pavilonba.

2005 igen jelentős mérföldkő volt a kiállítás és vásár történetében, mert ekkor láthatták először a Dubai Airshowra ellátogatók élőben az Airbus A380-as szuperjumbóját, immár Emirates festéssel. Hosszú sorokban kígyóztak az emberek az A380-as előtt, hogy saját szemükkel is megnézhessék belülről a világ akkori legmodernebb repülőgépét.

2007-ben immár a 10. jubileumi Dubai Airshowt ünnepelhették a részt vevők és a szervezők. Ez egyben annak az évnek az egyik legnagyobb repülőipari eseménye is volt egyben világ viszonylatban. A 2007-es vásár minden korábbi rendelési rekordot megdöntött, mivel a dubai seregszemle során az eseményre ellátogató vásárlók több mint 155 milliárd dollár értékben rendeltek meg repülőipari termékeket. Ez a nagyságrend minden más külföldi repülő kiállítást és vásárt a dubai mögé utasított az eladások értékének a tekintetében.


Legutóbb 2009-ben látogathattunk el a Dubai Airshowra. Akkor 47 ország 890 kiállítója várta az érdeklődőket az Airport Expo területén. Vagyis a kiállítás mérete megduplázódótt az azt megelőző nyolc év alatt. Bár már akkor érezni lehetett a világgazdasági válság egyes hatásait, a repülő iparág ismét bebizonyította Dubaiban, hogy továbbra is erős és folyamatosan növekedő piacot jelent a Közel-Keleten.

Fotó: Dubai Airshow