2024 május 03

RSS Facebook

2011. november 15. kedd, 10:24

Az első 3D-s szimulátor Dubaiban

Értékelés:
(0 értékelés)

A vasárnap kezdődött Dubai Airshown bemutatta az orosz RAC MiG repülőgépgyár a világ első háromdimenziós repülőgép szimulátorát. Ez az első olyan 3D-s szimulátor, amelyben ülve a gépet vezető pilóta valóban térbelinek érzékeli a repülését és azokat a távolságokat, amelyek megjelennek előtte a szimulátor kivetítőjén. Az új orosz szimulátor, amelyet az RAC MiG repülőgépgyár fejlesztett ki számos Mikojan-Gurjevics repülőgéptípus földi gyakorlásához alkalmas.

A jelenleg használatban lévő szimulátorok mindegyike két dimenziós, vagyis bármennyire is térhatásúak, a benne űlő pilóták nem térben érzékelik a távolságokat, hanem csak a megjelenítő képernyő sikjában. Ennek akkor van jelentősége, amikor például kötelékrepülést vagy légi-utántöltést, esetleg repülőgép hordozóra való leszállást gyakorolnak a szimulátorban, mivel a kétdimenziós szimulátorban nem érzékelhető a valós távolság a gépek és más tárgyak között.

Az RAC MiG fejlesztőmérnökei által kifejlesztett és most bemutatott szimulátor egy teljesen új rendszeren alapszik, amely minden olyan korábbi korlátot lekűzdött, amivel a régebbi típusú szimulátoknál szembesülni kellett. A 3D-s mozihoz hasonlóan ebben a szimulátorban is kettőzött képet vetítenek ki a pilótafülke körüli felületre, amelyet egy szemüvegen keresztül néz a gépben ülő pilóta, hasonlóan egy 3D-s mozifilmhez. Ennek köszönhetően a repülés élménye sokkal valódibbá válik, mint a hagyományos szimulátorokban mivel a 3D-s térhatás miatt valóban úgy érzi a gépet vezető pilóta, hogy repül a levegőben, mert minden amit lát maga körül a térben rajzólódik ki előtte. Az új orosz szimulátort számos pilóta kipróbálta már, többek között Ricardo Traven, a Boeing F/A-18-as programjának berepülőpilótája, aki kiválónak nevezte a szerkezetet, kiemelve azt, hogy mennyire élethű kis magasságú repülésnél és légi-utántöltés közben.

Azok, akik eddig kipróbálták a 3D-s szimulátort szintén úgy nyilatkoztak, hogy teljesen élethű az imitáció és amikor légi-utántöltés közben megközelítik a tankológép kosarát szinte kéztetést éreztek arra, hogy kinyúljanak a kabinból és megérintsék azt.


Fotó: RAC MiG