2024 május 01

RSS Facebook

2011. november 16. szerda, 08:44

Az első CRJ900-as Egyiptomban

Értékelés:
(0 értékelés)

Az egyiptomi Petroleum Air Service megrendelte első Bombardier CRJ900 NextGen repülőgépét a kanadai gyártótól. A hírt tegnap jelentették be a Dubai Airshow kapcsán. Ez a CRJ900-as lesz az első Canadair Regional Jet az észak-afrikai országban. A megállapodás egy további CRJ900-as opcionális vásárlását is magában foglalja. A váráslás értéke 42 millió dollár.

Mint azt a bejelentés kapcsán Gamil Morad Ismail tábornok, a PAS vezérigazgatója elmondta, azért választották ezt a típus a flottájukba, mert a közel-keleti üzemeltetési körülményeknek kiválóan megfelel és technikai megbízhatóság szempontjából eddig is maximálisan elégedettek voltak az eddig általuk használt Bombardier és de Havilland turboprop repülőgépekkel. Az új CRJ900 NextGen-eket az egyiptomi olajipari ügyfelek és turisták szállítására kívánják majd használni a jövőben.

A kairói székhelyű Petroleum Air Service-t 1982-ben alapították, s azóta különféle mererv szárnyú repülőgépekkel és helikoterekkel végez charter repüléseket az egyiptomi olajipar számára. Ezen felül pedig utazási irodák is bérbe vehetik a gépeket Egyiptomon belüli charter járatok, illetve nemzetközi útvonalak repülésére amikor éppen nincsenek használatban. Jelenleg 3 darab de Havilland Dash 7-es és 5 darab Bombardier Q300-as turboprop alkotja a flottát.



A PAS mostani megrendelésével együttesen ezidáig összesen 1709 darab CRJ Series gépet vásároltak a kanadai Bombardiertől, amelyekből 2011 július 31-ig le is szállított a gyár 1647 példányt. Ez a rendelés állomány magában foglalja azt a 266 gépet is, amelyet az új CRJ900-asra, illetve CRJ900 NextGenre-re adtak le a légitársaságok. A CRJ külöféle változatai több mint 60 légitársaságnál repülnek jelenleg világszerte. Emellett a CRJ business jet változatát 30 operátor üzemelteti a nagyvilágban. A CRJ flotta eddig összesen 31 millió órát töltött a levegőben 26 millió fel-, és leszállást teljesítve.

Fotó: Bombardier