2024 május 03

RSS Facebook

2011. november 18. péntek, 02:16

Éjjellátó kiképzés Pápán

Értékelés:
(0 értékelés)

Ma ért véget a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren a 86. Szolnok Helikopterbázis kijelölt állományának éjjellátó kiképzése. A három hetes rendezvény során újabb szállítóhelikopter-személyzetek, pilóták és fedélzeti technikusok kaptak kiképzést az AN/AVS-9 típusú, negyedik generációs éjjellátó szemüvegekkel (Night Vision Goggles, NVG) történő repülésre, a Szállítóhelikopter Zászlóalj parancsnokának, Szabó Miklós alezredesnek a vezetésével.
Bár az NVG-vel történő repülésre vonatkozóan az első kezdeményezést még 1999-ben tették a Magyar Honvédségben, az első személyzet kiképzésére 2008. májusáig kellett várni. Ekkor három fő kapott, a Mi-17N modernizációs program keretében az oroszországi Torzsokban kiképzést a GEO-ONV-1 típusú, harmadik generációs szemüvegre. A negyedik generációs amerikai AN/AVS-9-esek beszerzésére 2010-ben történt meg, az első kiképzésre májusban került sor, a Special Application Group amerikai cég támogatásával. A Logical Decision 2010 gyakorlaton a szolnokiak már hasznát vették az új képességnek, melyet közben élesben is kamatoztathattak, amikor részt vettek a kolontári vörösiszap-katasztrófa áldozatainak mentésében, illetve a katasztrófát szenvedett térség éjszakai felderítésében.
Az idei kiképzés során újabb személyzetek sajátíthatták el az NVG-vel történő feladatvégrehajtást, a cél az, hogy idővel, az erőforrások függvényében egyre többen a helikopteres alakulat állományából. Távlati cél a képességnek a kutató-mentő szolgálatba való bevezetése is, mely jelentősen kibővíthetné annak képességeit.
Fotó: Zord Gábor László