2024 április 29

RSS Facebook

2011. november 18. péntek, 21:08

Hkp 16: Készülnek Svédország Blackhawkjai

Értékelés:
(0 értékelés)

Az amerikai szárazföldi haderő (U.S. Army), mint közvetítő szerv, november 17-én megkapta a negyedik, Svédország számára gyártott Sikorsky UH-60M Blackhawk helikoptert. A skandináv ország hadereje, mindenekelőtt afganisztáni missziós alkalmazásra 15 helikoptert rendelt, a szerződést januárban írták alá, az utolsó gépet jövő októberben szállítják le. Az amerikai hadsereg Huntsville-ben, Alabama államban módosítja a gépeket, ugyanolyan konfigurációra, mint melyet ők is használnak Afganisztánban. Többek között ballisztikai védelemről és mentőcsőrlőről van szó, és Svédország a gépeket meghatározatlan ideig ebben a konfigurációban hagyja, ami arra utal, hogy saját módosításokat nem terveznek.

Az első négy gépet januárban szállítják le Svédországba, az első afganisztáni településre pedig 2013-ban kerül sor, ahol Medevac, csapatszállítási, és logisztikai utánpótlási feladatokra fogják azokat használni. A gépek helyi típusjelzése Hkp 16 lesz.

Noha a beszerzést és a gépek gyártását az afganisztáni misszió igénye sürgette meg, a Blackhawkokra odahaza is számít a svéd haderő, mely 18 NH90-es helikoptert is kap. Arról még nem született döntés, hogy a jelenleg rendszerben álló Super Pumák sorsa mi lesz.

Fotó: Zord Gábor László