2024 április 26

RSS Facebook

2011. november 24. csütörtök, 15:08

Vádaskodások a Phobos-Grunt projekt eddigi kudarca miatt Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

A Roszkoszmosz hivatalosan megerősítette, hogy az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) ausztráliai megfigyelő pontján sikerült fogni az orosz Phobos-Grunt bolygóközi állomás jeleit. Ez arra utal, hogy az űreszköz  vélhetően üzemképes. Orosz szakemberek teóriái szerint akár az amerikaiak is ludasak lehetnek az űrállomás programjának megtorpanásában.

A jelenleg a Föld körül parkoló pályán keringő Phobos-Grunt orosz űrállomás programjának megbénulásáról a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal egyelőre nem adott ki tényfeltáró magyarázatot. „Egyszerűen nem értjük, hogy mi történik” – jelentette ki a 2011. november 9-i startot, majd az elmaradt Mars-pályára állást követően Vitalij Davidov, a hivatal elnök-helyettese. Újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy az ok bármi lehet, akár a leghihetetlenebb dolog is. „Valami nem egészen gömbölyű nálunk” – jegyezte meg.




Mind orosz, mind pedig amerikai szakértők már a Phobos-Grunt elveszítéséről is beszéltek. Az egyetlen parányi biztató jel az EKA Perth környékén lévő megfigyelő pontjáról jött hír, miszerint fogták az űrállomás jeleit. Az oroszok a rövid rádió láthatósági periódusokban eddig nem tudták befogni ezeket a jeleket.

Megjelentek az első komoly vádak is, amelyek az amerikaiak ármánykodását vélelmezik a történtek hátterében. Nyikolaj Rogyionov altábornagy, aki nyugállományba vonulása előtt a rakétatámadásokat előrejelző-riasztó csapatokat vezényelte, csütörtökön azt állította, hogy a bolygóközi állomás automatikáját   Alaszka felett a nagyteljesítményű amerikai radarok sugárzásával összefüggő külső hatás érte. „Félő, hogy a radarok elektromágneses sugarai hatottak a mi űrszondánk irányító rendszerére” – mondta a generális. Az aeromagazin.hu felhívja a figyelmet arra, hogy Rogyionov bizonyára a HAARP rendszert emlegette, amelyről helyenként már „időjárás-befolyásoló fegyverként” is értekeznek.

Kijózanító tárgyszerűséggel reagált a fentiekre Jurij Karas, a Ciolkovszkij nevét viselő orosz űrkutatási akadémia levelező tagja. A tudós szerint „Amint elromlik, eltörik nálunk valami, azért mindjárt az amerikaiak a felelősek”. Az Orosz Hírszolgálatnak (Russzkaja Szluzsba Novosztyej) kifejtette: ”Jól ismert ez a képlet. Iparági vezetők, hadügyi intézmények főnökei a saját ostobaságukat és szakértelmük hiányát akarják így igazolni.” Karas az űrállomással előállott rendkívüli helyzet okát abban látja, hogy „képtelenek vagyunk megfelelően dolgozni és felelni azért, amit alkotunk”.

A dolgok jelenlegi állása szerint a Phobos-Grunt jelei kódolt alakzatban foghatók. Nem hivatalos források arra utalnak, hogy megkísérlik a kódolatlan jeladásra való utasítást továbbítani az űrszondára. Az állomáson egyébként az átrepülő modul jeladója működik, ami bizonyossá teszi, hogy megfelelő energiaforrás táplálja a berendezéseket. Mindebből azonban nem lehet következtetni a fedélzeti irányító rendszer állapotára.

Meruk József

Fotó: Roscosmos