2024 április 25

RSS Facebook

2011. november 24. csütörtök, 17:18

Megkapta az ideiglenes típusalkalmassági bizonyítványát a G650-es

Értékelés:
(0 értékelés)

November 18-án bejelentett a Gulfstream Aerospace Corp., hogy legújabb Gulfstream G650 típusú üzleti jetje megkapta az Amerikai Légyügyi Hatóságtól (FAA) az ideiglenes légialkalmassági bizonyítványát (PTC), ami lehetővé teszi a számukra, hogy immár az eladásra szánt belső utaskabinnal folytassák a típus berepülési programját. Amennyiben ezek is sikerrel folytatódnak, akkor már 2012 második negyedévében át is veheti az első tulajdonos a Gulfstrem legújabb, s egyben legnagyobb és legmesszebb repülő business jet típusát.

Az úgynevezett PTC (Provisional Type Certificate) kiadása bevett gyakorlat az amerikai légügyi hatóságnál az üzleti gépek kategóriájában, hiszen az elmúlt tizenöt évben számos más repülőgéptípust is ennek a birtokában fejlesztettek ki véglegesen és tették kereskedelmi fogalomban való vagy üzleti repülésre alkalmassá. Ilyen PTC-vel folyt többek között a Gulfstream V-ös és a G550-es berepülése, amelyek végeztével mindkét repülőgép megkapta az állandó légialkalmassági bizonyítványát.



A G650-es típus esetében eddig több mint 2225 órát töltött a levegőben az új változat négy prototípusa összesen 675-nél is több felszállást teljesítve. Egy példány már eddig is az ügyfeleknek szánt utaskabin belsővel repült, hogy tesztelni tudják a belső kabinkialakítás teljes tömegét és súlyelosztását. Összesen hét eladásra szánt gép emelkedett már eddig a levegőbe, amelyek arra várnak, hogy a végső típusbizonyítvány megszerzését követően azokat minden tekintetben az elfogadott légialkalmassági bizonyítványnak megfelelően alakítsák át. Ezeken kívül további húsz gép összeszereléséhez láttak már hozzá a gyár hangárjában.

A berepülések során eddig a G650-esnek sikerült lerepülnie egyhuzamban 7000 tengeri mérföldet (12 946 km) 0,85 machos sebességgel. Illetve 5000 tengeri mérföldet (9260 km) 0,90 mach sebességgel, amelyen kívül még elérték a 0,925 machos (kb 1000 km/h) utazósebességet is. Ennek köszönhetően a G650-es lesz a világ legnagyobb és egyben leggyorsabb üzleti gépe, ha forgalomba áll.

Fotó: Gulfstream