2024 április 24

RSS Facebook

2011. november 25. péntek, 08:48

Bajkonur már hallja a Phobos-Grunt állomást – az „ablak” azonban bezárult Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Telemetriai adatok érkeztek az orosz bolygóközi állomásról csütörtök folyamán a Bajkonuron lévő követő pontra. A Phobos-Grunt projekt folytatása azonban, az átrepülési „ablak” bezáródása miatt aligha jöhet szóba.

Hivatalosan megerősítették az Interfax hírügynökségnek, hogy kora délután kódolt telemetriai jeleket fogott Bajkonur az űrállomásról. Az adatok feldolgozása megkezdődött. Az általában igen szűkszavú Roszkoszmosz az értesülést megerősítette: „Szakembereink értékelik a beérkezett információt” – közölte Alekszej Kuznyecov, az orosz űrhivatal sajtófőnöke.

„Ha nem csak mi hallhatjuk az űreszközt, hanem az is képes lesz utasítások fogadására, akkor reálisan elképzelhető a biztonságos irányítása és nem esik majd irányíthatatlanul a fejünkre” – jelentette ki Jurij Karas, a Ciolkovszkij nevét viselő orosz űrkutatási akadémia levelező tagja. Kérdésekre válaszolva azt is közölte, hogy a Phobos-Grunt szputnyik eredeti célját, a Mars holdjának kutatását aligha valósíthatják meg, mivel az „ablak” bezárult, vagyis a bolygóközi pályára vezénylés optimális időpontja elmúlt. Az űrállomáson immár nem elegendő a hajtóanyag az expedícióra. Az sem lehetséges, hogy másik égitesthez irányítsák ezt a szputnyikot, mivel az egész projekt a Phobos-ra lett megtervezve.

M. J.