2024 május 03

RSS Facebook

2011. november 25. péntek, 13:59

Kamikaze sorsra ítélt orosz pilóták

Értékelés:
(0 értékelés)

Az orosz hadügyminisztérium 2020-ig érvényes fejlesztési terve elavult harckocsi elhárító rakéta rendszerekre épül és 25 évvel ezelőtti fegyverzetet biztosít az Mi-28N és a Ka-52 helikopterek számára. A drámai megállapítás a Független Katonai Figyelő (Независимое военное обозрениe) című szaklapban olvasható.

A szaklap elképesztően költségesnek nevezi az Oroszországi Föderáció állami fegyverkezési programját. Kifejti, hogy a két említett helikopter típusra, vagyis az Éjszakai vadászra és az Alligátorra második generációs harckocsi elhárító rendszereket telepítenek. Az Ataka és a Vihr-M rendszerek a 90-es évek közepén voltak hadrendbe állítva és tényleges harci helyzetben ezek a régi fegyverek a helikopterek pilótáit kamikaze sorsra ítélik.

Az orosz szaklap utal arra, hogy külföldön nagy távolságú harckocsi elhárító komplexumok fejlesztése folyik. Példaként említi a brit Brimstone rendszert, amelyet a szárazföldi csapatok légiereje 2002-ben állított hadrendbe a WAH-64D helikopteren és több repülőgépen. Lőtávolsága 10 km és 1200 mm vastag páncélzaton képes áthatolni. Az Egyesült Államok szárazföldi erőinél 2016-tól állítják hadrendbe a JAGM irányítható helikopter rakétát. A harmadik generációs rakéta 16 km távolságig képes csapást mérni. Ugyanezen rakéta repülőgépre kifejlesztett változata 28 km távolságig hatékony.


M. J.