2024 április 29

RSS Facebook

2011. november 28. hétfő, 11:30

Összeszerelték az első brit F-35 Lightning II-est Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Elkészült a Lockheed Martin gyárában az első Nagy-Britannia által vásárolt F-35 Lightning II-es harci gép, amely a típus STOVL (Short Take Off and Vertical Landing – rövid felszálló úthossz és függőleges landolás) változata. A BK-1-es jelzésű gépet kiképzési feladatokra, illetve tesztelésre használják majd. Azt megelőzően, hogy a gép a repülési zónába kerülne először leellenőrzik az üzemanyag rendszerét, illetve számos más rendszerellenőrzési próbán kell még átesnie. Ezt követően kezdődhetnek el a gurulási tesztek, majd pedig az első felszállás a Brit Királyi Légierő (RAF) és a Royal Navy (Királyi Haditengerészet) számára készülő változattal. A gépet várhatóan 2012-ben vehetik majd át a britek.



Az F-35-ös programban összesen kilenc ország vesz részt. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Olaszország, Hollandia, Törökország, Kanada, Ausztrália, Dánia és Norvégia. Továbbá 2010 októberében Izrael is az F-35A típust választotta, mint új 5. generációs harci gépet az izraeli légierő számára. Ezen kívül Japán és Dél-Korea is megvizsgálja, hogy alkalmas-e a Lightning II-es azokra a feladatokra, amelyek ellátására új harci géptípust keresnek a két távol-keleti országban.

Az F-35B típus fejlesztésében jelentős részt vállalt a brit BAe Systems is, mint egy olyan cég amelynek évtizedes tapasztalatai vannak a helyből fel- és leszálló repülőgépek gyártásában.

Fotó: Lockheed Martin