2024 május 03

RSS Facebook

2011. december 01. csütörtök, 09:51

Gripen harci gépeket vásárol Svájc Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Újabb jelentős sikert könyvelhet magáénak a svéd Saab konzorcium és az általa gyártott Gripen harci gép, miután november 30-án a svájci kormány úgy döntött, hogy Gripeneket vásárol a kiöregedett Northrop-Grumman F-5-ös vadászgépei helyett. A Gripenek a francia Rafale és az európai Eurofighter ajánlatát utasították maguk mögé.

Eredetileg 2010-ben kellett volna megszületnie a döntésnek a vadászgéptenderrel kapcsolatban Svájcban, de tavaly augusztusban végül is elnapolta a svájci kormány a választást, mivel nem állt a rendelkezésére az a teljes keretösszeg, amelyből a 22 gépre szóló megrendelést fedezni tudták volna.

Hakan Buskhe, a Saab vezérigazgatója a tegnapi döntés kapcsán kijelentette, hogy a svájciak választása is bebizonyította, hogy a Gripen harci gép rendszer világszínvonalú és a legjobb választás egy olyan ország számára mint Svájc ár-érták arány tekintetében. Ezzel Svájc lesz a hatodik Gripen nemzet Svédország, Csehország, Magyarország, Dél-Afrika és Thaiföld után, amely államok mellett a brit ETPS teszpilóta képző akadémia is használja a Gripent mint 4. generációs vadászgépet.

Az együttműködést a svéd kormány is támogatta, a része egy hosszú távú ipari együttműködés is, amely révén magas kaviltású szakemberek számáta új munkahelyeket is teremt majd a program Svájcban. Ennek részét képezheti az is, hogy a svéd légierő PC-12-es kiképzőgépeket vásárolna svájtól az igencsak koros SK60-as kétüléses jet trainerek helyett.

Svájcnak jelenleg 41 darab F–5E, 33 darab F/A–18C/D vadászgépe és 12 darab F–5F kiképzőgépe van.

Fotó: Szórád Tamás