2024 május 03

RSS Facebook

2011. december 01. csütörtök, 13:30

Hadrendbe állt a légtér és kozmikus tér új orosz ellenőre Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Hadrendbe álltak az orosz légtér és kozmikus tér védelmére létrehozott orosz katonai alakulatok. Az új haderőnem részét alkotja a kozmikus parancsnokság, a légtérvédelmi és rakétaelhárító parancsnokság és a pleszecki űrbázis.

Az orosz kozmikus parancsnokság alá tartoznak a világűrt ellenőrző rendszerek, az orbitális katonai eszközök irányítása, valamint a rakéta támadások riasztó rendszerei. Oleg Osztapenko altábornagy, parancsnok megfogalmazása szerint „az új alakulatok révén lényegesen fokozható az információs és csapásmérő eszközök hatékonysága a légi és kozmikus ellenséggel szemben”. Az orosz nyelven VKO rövidítéssel jelölt csapatok parancsnoka hangsúlyozottan említette, hogy mostantól a légtér- és kozmikus tér védelemben összpontosul minden lehetőség a szakterület feladatainak maximális biztonsággal történő megoldására.


Az aeromagazin.hu emlékeztet arra, hogy a Medvegyev államfő utasítására felállított új alakulatot az orosz haderő az Egyesült Államok légtérvédelmi rakéta pajzsával szemben állították szolgálatba 2011. december első napján. Az oroszok egyidejűleg új rádiólokációs rendszert (Voronyezs-DM – képünkön)  is hadrendbe állítottak Kalinyingrádban. Ez a rendszer jelenleg felügyeli azt az övezetet, amelyet korábban, a szovjet korszakban,  Munkács, Baranovicsi és Szkrunde megfigyelő állomásai ellenőriztek. Az új rendszer teljes kapacitással majd 2014-től működik, amikoris 6 ezer kilométeres távolságig lesz képes az észlelésre. 2012-től ilyen újgenerációs állomás működik majd Uszolje-Szibirszkben, Irkutszk megyében. Ennek „látótere” északi irányban kiterjed a sarkvidéki térségig, déli, délnyugati irányban pedig Ázsia országaiig.


Meruk József