2024 május 03

RSS Facebook

2011. december 02. péntek, 13:27

A Közel-Keleten is érdeklődnek a V-22 Osprey iránt

Értékelés:
(0 értékelés)

Komoly érdeklődésre tarthat számot a jövőben a Közel-Keleten a Boeing és a Bell által közösen gyártott tiltrotoros katonai szállítógép, a V-22 Osprey. Erről a Dubai Airshowt követően számoltak be az amerikaiak, jelezvén, hogy több Arab-öböl menti állam is potenciális vásárlója lehet a típusnak a későbbiekben. John Raider, a Bell-Boeing V-22 Osprey program vezetője szerint ugyanis Dubaiban nyilvánvalóvá vált a gépet megtekintő politikai és katonai vezetők számára, az Osprey a legmegfelelőbb légi szállítóeszköz a számukra hatótávolság, kapacitás, sebesség és hatékonyság tekitetében katonai vagy humanitárius feladatok végrehajtására a jövőben.

A V-22 Ospey egy tiltrotoros repülő eszköz, amelyik úgy száll fel és le mint egy helikopter, ám vízszintesen már repülőgépként manőverezik a levegőben. Mindezt úgy oldották meg technikailag, hogy a szárnyvégeken lévő légcsavarokat és az azokat meghajtó hajtóműveket forgatják függőleges helyzetből vízszintesbe, illetve onnan vissza a repülési fázisnak megfelelően. Így egyesítették a helikopter függeszkedő és helyből fel- és leszálló képességét, valamint a merev szárnyú repülőgépek repülési tulajdonságait.

A V-22 Ospery-t jelenleg az amerikai tengerészgyalogság (US Marine Corps) és az amerikai légierő különleges műveletek parancsnoksága (AFSOC) használja. Összesen tizenkét darab V-22-es van hadrendben, amelyek együttesen már több mint 125 ezer órát töltöttek eddig a levegőben. A legtöbbet az elmúlt két év során repülték a V-22-esek, amelyek 2007 óta tizenhat éles bevetésen is részt vettek, többek között hajó fedélzetről indított akcióban, földi célok elleni támadásban és bevetették már az Osprey-ket humanitárius akció során is az elmúlt időszakban.

Fotó: Boeing