2024 május 03

RSS Facebook

2011. december 02. péntek, 15:57

Átvette Ausztrália az utolsó új Tiger harci helikopterét

Értékelés:
(0 értékelés)

Átvette az ausztrál hadsereg a legújabb Eurocopter Tiger ARH harci helikopterét. Ezzel befejeződött az a modernizációs program, amelynek a keretében összesen 22 darab Tiger került az ausztrál fegyveres erők kötelékébe. Az új gépekkel az eddigi Bell 206B-1 Kiowa és UH-1H Iroquois helikoptereket váltják. A gépek az ausztrál hadsereg darwini 1. légi ezredéhez, valamint az Oakey-i repülési kiképzőközpontba és az ausztrál királyi légierő ediburhg-i bázisára települnek Dél-Ausztráliában.

Az Eurocopter által gyártott harci helikoptereket a cég ausztál leányvállalatánál, az Australian Aerospace-nél szerelték össze, s ez a cég végzi majd a későbbiekben a javítási, karbantartási feladatokat is a Tigerekkel kapcsolatban az ausztrál hadsereg számára, a teljes élettartamra szóló szervízcsomag keretében.



A Tiger ma a világ egyik legmodernebb könnyű harci helikoptere, amelynek sárkánya kompoziból készül. A gép személyzete két fős. Fegyverzete egy forgatható csövű 30 mm-es gépágyú, amely mellett a törzs oldalán lévő pilonokra 70 mm-es nem irányított rakéták, illetve Hellfire típusú levegő-föld rakéták illeszthetőek. francia hadsereg 2009 óta alkalmazza a Tigereket Afganisztánban, de bevetették a típust már Líbiában is 2011-ben.

Fotó: Australian Aerospace