2024 május 03

RSS Facebook

2011. december 04. vasárnap, 10:07

Nem lesz GE hajtómű a JSF-hez

Értékelés:
(0 értékelés)


Az amerikai General Electric hajtóműgyár bejelentette, hogy nem finanszírozza tovább az F-35 Joint Strike Figther több célú harci géphez az általuk gyártandó hajtóműnek a fejlesztését. Ennek ellenére nem küldik el azt az ötszáz alkalmazottat, akik eddig a projekttel foglalkoztak, hanem más területen ajánlanak fel nekik munkalehetőséget. Az F-35-ös típushoz kifejlesztendő GE hajtóművet mindkét kormányzat, korábban a George W. Bush vezette, illetve a jelenlegi is szükségtelen kiadásnak minősítette. Idén februárban pedig az állami kiadások csökkentésére hivatkozva a Kongresszus törölte azt a 450 millió dolláros keretet, amely ezt a fejlesztést fedezte volna. Ennek eredményeként akkor a GE azt közölte, hogy a Rolls-Royce-szal közösen saját  forrásból folytatják a fejlesztést.



Az F-35-ös típushoz jelenleg a Pratt&Whitney gyártja a hajtóműveket. A GE az általa tervezett GE F136-os továbbfejlesztett változatát ajánlotta a Joint Strike Fighterhez, igaz ezt a turbinát tizenöt évvel ezelőtt fejlesztették ki. Ugyanakkor a GE a projekt kapcsán azt állította, hogy megfelelő alternatívát tudnának kínálni ezzel a hajtóművel a Joint Strike Fighter-program számára, mi több ennek révén új munkahelyeket tudnak teremteni és olcsóbb erőforrást állítanak elő, mint amit jelenleg használnak a gépekhez, ezzel is csökkentve az F-35-ös program kiadásait.

A GE és az RR által közösen továbbfejlesztett F136-os hajtóműből összesen hat darab tesztpéldány készült eddig el, amelyek 2009 óta 1200 órát jártak a próbapadon. A GE nyilatkozata szerint még egy milliárd dollárra lett volna szükség arra, hogy a fejlesztés  befejeződön, amely jelenleg nyolcvan százalékos állapotban van.

Forrás: The Washington Post/Fotó: Lockheed Martin