2024 május 03

RSS Facebook

2011. december 04. vasárnap, 13:07

Felfegyverzett C-27J Spartan?

Értékelés:
(0 értékelés)


Elképzelhető, hogy az olasz Alenia Aeronautica és az olasz védelmi minisztérium közösen kifejleszti a C-27J Spartan taktikai szállítógép felfegyverzett, "kommandós" változatát. A "Praetorian" néven futó típusról először az idei párizsi repülő világkiállítás és vásáron esett szó, mint lehetséges új Spartan-változatról.


A tervek szerint egy 20 vagy 30 mm-es gépágyúval szerelnék fel a szállítógépet, amelyen kívül egy elektro-optikai infravörös célmegjelölő és célkövető rendszer is beépítésre kerülne, valamint egy a gépet védő infravörös zavaróberendezés, amelyet az Elettronica gyártana a Spartan számára.




A Praetoriant az Alenia Aeronautica az olasz védelmi minisztériummal közösen fejlesztené ki, hogy a típus minden tekintetben megfeleljen az olasz hadsereg és más külföldi megrendelők elvárásainak. Az elképzelés szerint a gépet továbbá át lehetne még alakítani légi harcálláspontnak, kommunikációs és hírszerzési központnak, amelyet adatátviteli rendszerrel, illetve védett műholdas kommunikációs rendszerrel látnának el. Ezt a "FlexMis" rendszert A Selex Sistem Integrati szállítaná a C-27J-hez. A berendezéseket pedig mobil rendszerben a szállítógép csomagterébe lehetne telepíteni a raklapokhoz hasonló módon, ki- és begurítva azokat.

A C-27J új változatának a piacra dobása révén újabb megrendelőkre számít az olasz gyártó. A Spartant jelenleg Bulgária, Görögország, Olaszország, Litvánia, Mexikó, Marokkó, Románia és az Egyesült Államok használja.

Fotó: Lockheed Martin