2024 május 03

RSS Facebook

2011. december 05. hétfő, 13:11

Nyolc darab CN235-öst vesz át a francia légierő

Értékelés:
(0 értékelés)

Újabb nyolc darab Airbus Military CN235-ös katonai szállítógépet vesz át a francia védelmi minisztérium a közeljövőben, amelyek közül az első példány meg is érkezett a francia légierő repülőkísérleti központjába. Ezeket a közepes taktikai szállítógépeket is a légierő üzemelteti majd hasonlóan ahhoz a tizenkilenc példányhoz, amelyek már jelenleg is repülnek az Armée de l'Air kötelékében. A fennmaradó további hét gépet 2012 végén vehetik majd át a franciák.

A CN235-ös katonai szállítógéppel maximálisan 6 tonna felszerelés szállítható, amelyen kívül alkalmas még a gép ejtőernyősök ugratására, gyalogos katonák taktikai szállítására, sebesültek evakuálására, illetve ezen tevékenységek együttes alkalmazására. Ezen felül a típust be lehet vetni humanitárius akciók során is, köszönhetően a rövid fel- és leszálló képességének (STOL) és annak, hogy a CN235-ös nem csak betonos kifutópályáról üzemeltethető, ami lehetővé teszi azt is, hogy a gépekkel a lehető legközelebb szálljanak le a katasztrófához vagy a hadszíntérhez.

A francia légierőnél jelenleg 19 darab CN325-ös áll hadrendben, amelyen kívül a francia kormánynak is van 3 darab Airbus Military által gyártott C212-es szállítógépe. Az Airbus Military összesen 211 darab CN235-öst adott eddig el 32 különböző üzemeletetőnek.

Fotó: Airbus Military