2018 március 21

RSS Facebook

Hirdetés
2011. december 05. hétfő, 16:22

Miért nem nyílt ki a LOT B 767-esének a futója? Kiemelt

Értékelés:
(2 értékelés)

Folyik a vizsgálat annak kiderítésére, hogy mi okozta november 1-jén a LOT lengyel nemzeti légitársaság New Yorkból Varsóba tartó Boeing B 767-300-as gépén azt a hibát, ami miatt a gép személyzete nem tudta a futóművet kiengedni és kénytelen volt hasraszállni a repülőgéppel Varsó nemzetközi repülőterén. A kivizsgálók elsődlegesen arra szeretnének választ kapni, hogy a fő futóműnél tapasztalt hidraulikafolyást követően az elektromos biztosítékok megfelelően működtek-e a vészhelyzet során.

A LOT menetrend szerinti járata a New Jerseyben lévő newarki repülőtérről szállt fel november 1-jén, amikor a pályáról történt felemelkedést követően a fékszárnyak és a futóművek behúzása közben hidraulikus hiba miatt riasztotta a hajtóműellenörző rendszer (EICAS) a pilótákat, jelezve, hogy a központi hidraulikus rendszerből elment a nyomás.

A személyzet a hibajelzést követően úgy döntött, hogy tovább folytatja a repülést Varsóba, majd elővette azt a fedélzeti vészhelyzeti kézikönyvet, amely előírja, hogy a mi a teenője a pilótáknak egy ilyen meghibásodás során, s miként tudják a tartalék rendszerrel kibocsájtani a futóműveket.

Miután a repülés végén a B 767-es elérte a varsói légteret a pilóták megpróbálták a vészrendszerrel kiereszteni a futókat, de azok továbbra is benti helyzetben maradtak. Ezután a lengyel irányítás várakozó légtérbe küldte a B 767-est, amelyhez vadászgépet emeltek a levegőbe, hogy annak pilótája vizuálisan is megnézze a futók valós állapotát. A személyzet ezután a gravitáció módszer segítségével, azaz a kerekek súlyát kihasználva próbálta ismét kiengedni a futóművet, de ez esetben sem jártak sikerrel. Ám ekkora már olyan kevés üzemanyag maradt a gépen, hogy a személyzetnek a hasraszállás mellett kellett döntenie az időkényszer miatt.

A vészhelyzet bejelentése után másfél órával a B 767-es a varsói nemzetközi repülőtér 33-as pályán behúzott futókkal ért földet és mintegy 2000 méter csúszás után állt meg a 33-as és a 29-es pálya kereszteződésében. http://www.youtube.com

A történteket követően megkezdődött vizsgálat azonnal kiderítette, hogy a központi hidraulika rendszer jobb főfutójához vezető tömlőjén keletkezett repedés miatt folyt el a hidraulika folyadék a csőből. Ugyanakkor azt is megállapították a kivizsgálók, hogy a futóművek kieresztéséhez használható tartalék motornak a biztosítéka bekapcsolt állapotban volt, ám annak a biztosító sínnek a bíztosítéka, amelyre ez a vészrendszer is csatlakozott más berendezésekkel együtt ki volt iktatva a hálózatból.

A lengyel baleset kivizsgáló szakemberek ugyanakkor azt is nyilvánosságra hozták, hogy semmilyen jelentés vagy jelzés az EICAS-on, illetve a repülési adatrögzítőn nem utalt arra, hogy ez a biztosíték kikapcsolt állapotban lett volna a gépen.

A gépet ezt követően daruk és légtömlők segítségével felemelték a kifutópályáról, s rákapcsolták egy külső földi áramforrásra. Ezután az ominózus biztosítékot bekapcsolva megkísérelték a futóművek kinyitását a vészrendszerrel, amely ekkor tökéletesen működött és ki is nyitotta a futóműveket. Ezt követően már földi vontató autóval húzták el a B 767-est a 33-as kifutópályáról a LOT műszaki bázisára.

A lengyel kivizsgálók most tovább teszteik az elektromos rendszert és keresik annak az okát, hogy az említett biztosíték miért lehetett kikapcsolt állapotban, megakadályozva a futómű vész nyitórendszerének a működését.

Az esemény során összesen 221 utas és 10 főnyi személyzet tartózkodott a gépen, akik közül senki sem sérült meg.


Forrás/fotó: Flightglobal