2024 április 28

RSS Facebook

2011. december 07. szerda, 14:27

Ma van a Nemzetközi Polgári Repülés napja! Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)


Az ICACO (International Civil Aviation Organization), a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet Közgyűlése 1992-ben december 7-ét a polgári repülés napjává nyilvánította. Célja, hogy felhívják a figyelmet a nemzetközi polgári repülés fontosságára az országok társadalmi és gazdasági fejlődésében.

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (az ICAO-t) megalapító, 1944. december 7-én aláírt Chicagói Egyezmény preambulumában a szerződő államok dekralálták, hogy a "nemzetközi polgári repülés jövőbeni fejlődése nagymértékben hozzájárulhat a világ nemzetei és népei közötti barátság és megértés megteremtéséhez és fenntartásához". Ez a később alakult ENSZ alapelvével és céljaival is megegyezett. Az ICAO az elsők között vált az ENSZ úgynevezett szakosított intézményévé, amely a világ békés összefogását a polgári repülés eszközeivel szervezi meg. 

Magyarország 1969-ben vált az ICAO tagjává. 



A jelenleg 191  tagállamot számláló ICAO a nemzetközi polgári légiközlekedés világszintű egységesítése érdekében átfogó tevékenységet fejt ki annak minden területén. Többek között fejleszti a légiközlekedési szabályok alapelveit, emeli a műszaki színvonalat, elősegíti a repülés tervezését, támogatja annak fejlesztését. Ennek érdekében Szabványokat és Ajánlott Eljárásokat (SARP) dolgoz ki. A biztonságos repülés érdekében a légiforgalmi irányításban fejleszti a kommunikációs és navigációs eszközöket; igyekszik megteremteni a gazdaságos és költséghatékony légiközlekedést a biztonsági színvonal folyamatos magas szinten tartása mellett; elősegíti a kevésbé fejlett országok légiközlekedésének fejlődését és megteremti a nemzetközi légiközlekedés jogi kereteit.

Az ICAO Tanácsa ügyvivő szervként – számos adminisztratív feladat ellátása mellett – elsősorban a légiközlekedés különböző területeit érintő adatokat gyűjti össze a tagországoktól, hogy számukra az adatok feldolgozását, elemzését és értékelését követően a folyamatos szakmai fejlődést elősegítő iránymutatást adjon. A feldolgozott adatok alapján kezdeményezik a szükségesnek vélt nemzetközi egyezmények kidolgozását, illetve azok módosítását.


Fotó: ICAO