2024 április 29

RSS Facebook

2011. december 08. csütörtök, 11:09

Felszállt az első indiai EMB 145 AEW&C

Értékelés:
(0 értékelés)

Sikeresen végrehajtotta első felszállását az indiai kormány által rendelt Embraer EMB 145 Airborne Early Warning and Control (AEW&C) légtérellenőrző és irányító repülőgép első példánya, amely típusból összesen három darabot rendelt India. A szűzfelszállás a brazil gyár repülőtéren, São José do Camposban történt.

A sikeres első berepülést követően még számos további felszállásra lesz szükség ahhoz, hogy 2012-ben le tudja szállítani az Embraer a repülőgépet az indiai légierő számára. Az új AEW&C repülőgépet egy hagyományos EMB 145 regionális utasszállító repülőgépből alakították ki, ellátva azt légi utántöltő nyílással, SATCOM műholdas kommunikációs képességgel, továbbá jelentős mértékben megnövelték a gép elektronikai teljesítményét és a hozzá tartozó hűtési rendszert. Emellett külsőleg is igen látványosan megváltozott a gép a sok antenna és aerodinaimikai kiegészítő miatt. Ezeknek az átalakításoknak köszönhetően a gép készen áll arra, hogy beépítsék mindazokat az eletronikai berendezéseket, amelyeket az indiai katonai kutatási és fejlesztési szervezet dolgozott ki.

Az indiai légierő jelenleg négy darab Embraer Legacy 600-as jetet üzemeltet VIP szállítási feladatok ellátására, amelyek mellett további öt darab Embraer Legacy 600-as pedig a hatérvédelmi erők kötelékében teljesít szolgálatot az indiai belügyminisztérium felügyelete alatt.

Fotó: Embraer