2024 március 28

RSS Facebook

2011. december 08. csütörtök, 22:42

Két új világrekordot állított fel a B 787 Dreamliner Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Két új világrekordot is felállított kategóriájában a Boeing új kompozitból készült szélestörzsű repülőgépe, a B 787 Dreamliner. A Boeing új széles törzsű repülőgépe sebességben és hatótávolságban döntötte meg a korábbi rekordokat. A B 787-800-as Dreamliner az első olyan repülőgép típus, amelyik a hosszú távú gépek teljesítményét nyújtja a közepes méretű (210-250 utas) utasszállítók kategóriájában lehetőséget adva a légitársaságoknak arra, hogy olyan új közvetlen járatokat nyissanak a városok között, amelyre az utazóközönségnek igénye van. A B 787-es 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint kategóriájának más repülőgép típusai.

A B 787 Dreamliner hatodik példánya, a ZA006-os gyári számú gép, amely General Electric GEnx hajtóművekkel van felszerelve december 6-án a Seattle-i Boeing Fieldről felszállva új távolsági rekordot állított fel kategóriájában, amikor leszállás nélkül elrepült a 19 144 kilométerre fekvő bangladesi Dhaka repülőterére. Ezt a rekordot ezidáig az Airbus gyár A330-as típusa tartotta 16 903 km-es távolsággal, amelyet 2002-ben állított fel.

A gép mintegy két órás technikai szünetet és tankolást követően szállt fel ismét a bangladesi repülőtérről Seattle felé, amely út során 18 027 km-t repült. A Dreamliner december 8-án 5 óra 29 perckor landolt Washington állam fővárosában, ami révén a gép és ezáltal a Dreamliner típus új világ körüli repülési időtartam rekordot állított fel (keleti irányba haladva) 42 óra 27 perces repülési idővel. Ezt megelőzően nem volt ehhez fogható rekord ebben a kategóriában.

A gépen hat pilóta tartózkodott, illetve egy hitelesítő az amerikai nemzeti aeronautikai szövetségtől (NAA), akiken kívül még hat további boeingos szakember volt a fedélzeten.

Az első száron a gép Seattle-ből felszállva átrepülte az Egyesült Államokat, majd Nantucket felett haladt tovább az Atlanti-óceán főlé. Az európai légtérbe a spanyolországi Santiago felett lépett be, ahonnan a a Földközi-tenger felett repült tovább az egyiptomi Luxor irányába. Ezután a Közel-Kelet és India következett majd pedig a célállomás, Banglades. Dhakából felszállva a Dreamliner Szingapúr, majd a Fülöp-szigetek felé folytatta az útját Guamot érintve tovább haladva Honolulu majd az Egyesült Államok felé visszatérve Seattle-be.

Jelenleg öt súlykategóriában tudhatnak a magukénak távolsági világrekordot a Boeing által gyártott repülőgép típusok. Ezek a KC-135-ös, a B 767-200ER (extended range), a B 777-200 és a B 777-200LR (long range). Ezen kívül a B 777-200-as sebességi világcsúcstartó is kategóriájában.

Fotó: Boeing