2024 április 18

RSS Facebook

2011. december 15. csütörtök, 10:48

Megkapta az amerikai légialkalmassági bizonyítványát az új B 747-8I Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Megkapta az Amerikai Szövetségi Légügyi Hivataltól (FAA) a Boeing B 747-8 Intercontinental a légialkalmassági bizonyítványát. Várhatóan ma kapja meg ugyanezt az igazolást a típus az Európai Repülésbiztonsági Szervezettől  (EASA) is. Ennek köszönhetően jövő év elején már át is adhatja az amerikai gyártó a legújabb és egyben legnagyobb Jumbo új utasszállító változatát az első vásárlójának. A típus kargóváltozata, a B 747-8F már idén augusztusban megszerezte ezeket a jogosításokat, így a új teherszállító Jumbo azóta már forgalomba is állt, elsőként a luxemburgi Cargolux flottájában.


Azzal, hogy a B 747-8I megkapta a légialkalmasssági és gyártási bizonyítványát, az amerika repülési hatóság hivatalosan is megerősítette, hogy a típus tervezése és gyártási technológiája minden tekintetben megfelel a legszigorúbb repülésbiztonsági követelményeknek.



A B 747-8I üzemanyag fogyasztása és károsanyag kibocsájtása jóval kedvezőbb, mint a Jumbo korábbi változatáé, a B 747-400-asé volt. Ennek a mértéke két számjegyű értékben fejezhető ki. Emellett a gép zajterhelése is jelentős mértékben csökkent, mintegy harminc százalékkal kisebb mint a B 747-400-as változaté volt. Ezek a változások elsősorban az új tervezésű szárnyaknak köszönhetőek, amelyek mellett teljesen új pilótakabin is készült a B 747-8I-nek. Illetve olyan új utaskabin enteriőr, amelyet a gyár legújabb gépének, a B 787 Dreamlinernek a tervezése alapján alakítottak újjá a Jumbót tervező mérnökök, teljesen új környezetet kialakítva a típuson repülő utasok számára.

Fotó: Boeing