2024 április 26

RSS Facebook

2011. december 15. csütörtök, 15:27

Jövőre átadhatják az első új Sikorsky S-76D helikoptert Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Újabb jelentős állomáshoz érkezett az amerikai Sikorsky Aircraft Co. helikoptergyár új S-76D közepes szállítóhelikopterének az engedélyeztetési folyamata. A forgószárnyast meghajtó Pratt & Whitney Canada PW210S gázturbina megkapta az Amerikai Szövetségi Légügyi Hivataltól (FAA) a légialkalmassági bizonyítványt. Az FAA által december 5-én kiadott engedély szerint a PW201S hajtómű megfelel a PART 21.29-es előírásnak.

A Pratt & Whitney Canada által gyártott erőforrást több mint 10 ezer órán át járatták földi tesztpadon és a levegőben annak érdekében, hogy az alkalmasságról szóló bizonyítványt megkaphassa. Az Európai Repülésbiztonsági Szervezet (EASA) hasonló tanúsítványát is hamarosan megkapja a PW210S hajtómű a már érvényes eredeti kanadai légialkalmassági bizonyítvány alapján. Így az első új generációs S-76D várhatóan 2012-ben állhat majd forgalomba.

Jelenleg három elkészült S-76D-t használnak a berepülési programban, amelyekhez két újabb gép csatlakozik majd 2012-ben. Jövőre még olyan fontos tesztek várnak a helikopterre, mint a hideg időjárási körülményekben való üzemelés és a rotor jégtelenítő rendszerének az ellenőrzése (RIPS).


Az új S-76D közepes szállítóhelikopter egyaránt alkalmas lesz üzeleti VIP repülések, légimentési és rendőrségi feladatok végrehajtására valamint tengeri fúrotornyokon dogozók szállítására a part és az úszó sziget között.

Fotó: Sikorsky Aircraft Co.