2024 április 29

RSS Facebook

2011. december 16. péntek, 14:54

Új hajtóművek a Joint STAR-on

Értékelés:
(0 értékelés)

Sikeresen végrehajtotta első felszállását az új Pratt & Whitney hajtóművekkel felszerelt E-8C Joint STARS (Joint Surveillance Target Attack Radar System) célfelderítő, ellenőrző és légtérirányító légi radarállomás.

A gép egy három éves modernizációs programon van túl, amely magában foglalta a fejlesztést, a tervezést és a működést ellenőrző teszteket. Az az új hajtómű, amelyet az E-8C-be építettek eredetileg a T-3-as erőforrása, s ezt alakította át a Northrop Grumman az új elvárásoknak megfelelően. Ennek részeként például áttervezték a gázturbina pneumatikus rendszerét.

Napjainkban a Joint STARS az egyetlen olyan légtér felderítő, hadszintér ellenőrző és irányító légi egység a világon, amelyik képes bármilyen időjárási körülmények közepette repülni bármilyen távolságra, lehetővé téve a valós idejű tájékozódást a hadszíntéren a parancsnokok számára. Ilyen gépekkel jelenleg az amerikai légierő 116. és 461. ezrede repül a Warner Robins-i támaszpontról. Ezidáig összesen 70 ezer órányi harci repülést hajtottak végre az E-8C-k többek között Irak, Afganisztán és legutóbb Líbia felett.

Fotó: Northrop Grumman