2024 április 19

RSS Facebook

2011. december 22. csütörtök, 12:58

Adáshiba a Gazprom magánszputnyikján

Értékelés:
(2 értékelés)


Kedd délelőtt óta nem sugároz televíziós műsorokat a Gazprom űrtávközlési leányvállalata által üzemeltetett Jamal-201 szputnyik. A 2003 óta geostacionárius pályán lévő hold Oroszország területének 95 százalékára és több szomszédos országba adott eddig szolgáltatást.

Internetes fórumokon panaszkodnak az orosz, kirgiz, kazah, türkmén tévénézők amiatt, hogy kedden, Moszkvai idő szerint 09.30-kor elsötétültek a képernyők. A kérdésekre válaszolni hivatott orosz tévé és rádió műsorszóró hálózat  illetékese eleinte azt a bölcs megállapítást tette, hogy az időzónák nagy eltérései miatt „ott” most éjszaka van és lehetetlen ellenőrizni a távközlési műhold által közvetített adások minőségét. A Jamal-201 üzemeltetője, a Gazprom Kozmikus Rendszerek Nyrt. ügyeletese röviddel később kénytelen volt megerősíteni, hogy a holdra a jelek ugyan rendben megérkeznek, ám a földre való sugárzás nem működik. A meghibásodást reményeik szerint néhány órán belül kijavíthatják.


A tévéműsorok szórásán kívül a hold révén internetes szolgáltatást, távoktatást és szakorvosi távkonzultációt is végeznek.

Meruk József

Kép: http://www.gascom.ru