2024 március 28

RSS Facebook

2012. január 03. kedd, 13:29

Fobosz-Grunt: január közepén eshet le

Értékelés:
(2 értékelés)

A szerencsétlen kimenetelű orosz Mars-küldetés a hónap közepén érhet teljesen véget, amikor a Föld körüli pályán ragadt űrszonda túl alacsonyra kerülve belép a sűrű légkörbe.

A Phobos-Grunt megsemmisülését most január 14-15 körülre jósolják, plusz-mínusz öt napos hibával. Az űreszköz a legújabb számítások szerint nem enyészik el teljesen a légkörben, mintegy húsz-harminc darabja elérheti a felszínt is. Ez persze nem jelenti azt, hogy feltétlenül személyi vagy anyagi kárt okozna. Ennek rendkívül kicsi a valószínűsége, ahogyan az tavaly, először az amerikai UARS majd a német ROSAT műhold irányítatlan visszatérése alkalmával is bebizonyosodott. Mindkét kiszolgált műhold – legalábbis ami megmaradt belőlük – Föld legnagyobb részét borító óceánok vizében végezte.








A november 9-én startolt Phobos-Grunt össztömege tekintélyes, mintegy 14 tonna. Ebből kb. 7,5 tonnát tesz ki az a hajtóanyag, ami megmaradt. Ezzel kellett volna eljutnia a Marsig, de a hajtómű nem indult be. Az előrejelzések alapján a mérgező aszimmetrikus dimetil-hirdazin (UDMH) és nitrogén-tetroxid üzemanyag semmiképp nem jut el a felszínig. Az alumínium-ötvözetből készült tartály ugyanis nem bírja ki épségben a légköri fékeződéskor keletkező hőt, mintegy 100 km magasságban ki fog lyukadni. Ez lényeges különbség ahhoz a 2008-as esethez képest, amikor egy irányíthatatlanná vált amerikai kémműholdat (US-193 vagy NROL-21) végül egy hadihajóról indított rakétával, még a Föld körüli pályáján megsemmisítettek. Tartottak ugyanis attól, hogy a titánból készült, strapabíróbb tartályában levő, alig fél tonnányi hidrazin lejuthat a felszínre. Ez lakott területre esve kárt okozhatott volna.

A Phobos-Grunt leérkező darabjainak teljes tömege 200 kg-nál is kevesebb lesz. Hogy pontosan mikor és hol esnek le, azt lehetetlen előre kiszámítani. A többé-kevésbé egyben megmaradó darabok között biztosan ott lesz az a visszatérő egység, amelynek eredeti feladata a Mars Phobos holdjának felszínéről származó talajmintát kellett volna visszahoznia a Földre

Űrvilág.hu