2024 március 29

RSS Facebook

2012. január 06. péntek, 14:47

Sikorsky S-92-es kutató-mentő helikopter az ír parti őrségnél Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Elkészült az Ír Parti Őrség számára gyártott első Sikorsky S-92 SAR kutató-mentő helikopter. Az új forgószárnyast a CHC Helicopter üzemelteti, s kimondottan mélytengeri kutató-mentő feladatokat lát majd el Írország Atlanti-óceáni partszakaszán Corktól egészen Galway-ig. A gép a shannoni bázisra kerül, ahol az eddig 20 éven át sikeresen szolgálatban állt szintén Sikorsky S-61-est váltja majd fel.

Az a terület, ahol az új S-92-est szolgálatba állítjuk a világ egyik legveszélyesebb és legviharosabb tengerrésze, s éppen ezért örülök annak, hogy a kiválasztási folyamat során az S-92-esben megtaláltuk az erre a feladatra legmegfelelőbb helikoptertípust – mondta köszöntőjében Chris Reynolds, az Ír Parti Őrség igazgatója. – Így biztosan a segítségükre tudunk majd sietni mindazoknak, akik számítanak ránk a vízen, a partvidéken és a környező  szigeteken.


Az S-92-es kutató-mentő változata olyan speciális eszközökkel és berendezésekkel van felszerelve mint például az az automata repülésirányító program, amelyik lehetővé teszi a pilóta számára, hogy előre beprogramozott kutatási útvonalon repüljön végig s automatikusan megfüggeszkedjen a mentési helyszín felett. Emellett a mentőbúvár folyamatos rádióösszeköttetést tud fenntartani a fedélzeten lévőkkel a mentés során, amely mellett a helikopter képes rádión kommunikálni a hajókkal, a rendőrséggel, a mentőkkel, illetve fel van szerelve időjárás radarral, infravörös érzékelővel és digitális videórögzítővel, amely felveszi a mentési folyamatot. Továbbá a gép fel van még szerlve dupla mentőcsörlővel, valamint két ki-beszerelhető 880 literes tartalék üzemanyagtartállyal és egy Spectrolab kereső fényszóróval.

A kutató-mentő feladatokat ellátó CHC Helicopter összesen négy darab S-92 SAR helikoptert rendelt a Sikorskyról az írországi tengeri kutató-mentő feladatok ellátására. A további három gép állomáshelye Sligo, Waterford és Dublin lesz. Jelenleg még további hat Sikorsky S-61-es áll még szolgálatban, amelyek együttesen adnak Írország-szerte 24 órás készültséget az év minden napján.

Ez a most átadott gép a harmincharmadik CHC Helicopter által üzemeltetett S-92-es, s egyben az ötödik S-92 SAR helikopter 2004 óta, hiszen ez a cég látja el a tengeri kutató-mentő feladatokat többek között Skócia partvidékén is négy ugyanilyen helikopterrel.


A Sikorsky Aircraft Co. 2004 óta összesen 151 darab S-92 helikoptert adott át világszerte, amelyek közül 25 gép repül kutató-mentő konfigurációban. A 151 gépes flotta összességében pedig már túljutott a 370 ezer repült órán és a típus bevethetőségi mutatója 95 százalékos.

Fotó: Sikorsky