2024 április 20

RSS Facebook

2012. január 12. csütörtök, 09:40

Fobosz-Grunt: 2012. január 15-én, 13.18-kor zuhanhat le Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)


A Roszkoszmosz orosz űrügynökség szerdai jelentése szerint a Phobos-Grunt néven a Mars irányába indított, de meghibásodás miatt süllyedő Föld-körüli pályára állt űrállomás 2012. január 15-én, moszkvai idő szerint 13.18-kor hullik vissza a Földre. Az ügynökség a várható becsapódás helyét térképen jelölte meg.




A hivatalos moszkvai bejelentés szerint egészen bizonyosnak látszik, hogy a Föld légterét 2012. január 14-16 között éri el az űrállomás, a vélelmezettnek megjelölt, ám még pontosítható időpontban.  A közlemény szerint Phobos-Grunt pályájának alakulását operatív követő csoport elemzi.

Az aeromagazin.hu folyamatosan tudósított a 2011. november 9-én indított és kudarcot vallott űrmisszióról. Bizonyosra vehető, hogy az orosz kozmikus irányító rendszerek nem képesek befolyásolni az űrállomás mozgását.  A  rádió jelekre az űreszköz nem reagál.

Rendkívűl figyelemre méltó nyilatkozatot tett kedden az Izvesztyija című lapnak Vlagyimir Popovkin, a Roszkoszmosz elnöke. Szavai az évtizedekkel ezelőtti űrversengés szellemét idézik: „Ma még nem tudni, miért nem lépett működésbe a Phobos-Grunt űrállomás hajtóműve. Nem értelmezhetőek azok a gyakori meghibásodások sem, amelyek akkor történnek az űreszközeinkkel, amikor azok a Földnek az Oroszország felőli árnyékos része felett haladnak, ott ahol mi nem látjuk ezeket és nem kapunk róluk telemetriai adatokat. Senkit nem akarok megvádolni, de ma már léteznek olyan nagy teljesítményű eszközök, amelyekkel befolyásolhatók a kozmikus berendezések, s ezen eszközök alkalmazásának lehetősége nem zárható ki.”


Meruk József

Fotó: http://www.roscosmos.ru/