2024 március 29

RSS Facebook

2012. január 16. hétfő, 12:14

Fobosz-Grunt: szakmai kudarc és információs zűrzavar Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Az orosz tájékoztatási eszközök hétfő délig nem tettek közzé hivatalos jelentést a kudarcot vallott Fobosz-Grunt űrállomás maradványainak becsapódásáról. A Roszkoszmosz orosz űrügynökség a témáról sokatmondóan hallgat. Bizonyos, hogy egyelőre nem érkeztek hírek a visszahullott darabok okozta károkról, valamint az, hogy egy orosz hadügyi szóvivő szerint a Csendes-óceánba estek az űreszköz maradványai.





Több, mint 12 órán át azután, hogy a Fobosz-Grunt űrállomásnak a Föld légterébe kellett belépnie, a Roszkoszmosz orosz űrügynökség hivatalos honlapján ez a felirat volt olvasható:

Информация для посетителей сайта:

Виртуальный сервер не существует или временно не функционирует.

Информация для владельцев сайта:

Пожалуйста, свяжитесь со службой технической поддержки: (495) 772-97-20, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Vagyis arról értesítették az érdeklődőket, hogy a „virtuális szerver vagy nem létezik, vagy ideiglenesen nem üzemel”. Magyarán a több száz ezer internetező hiába szeretett volna bármit is megtudni az állítólag 21.59-kor (moszkvai idő) lezuhant űrállomásról, az nem sikerülhetett. Nem jártak nagyobb sikerrel azok sem, akik a United States Strategic Command (USSTRATCOM) www.stratcom.mil honlapját keresték fel. A két kozmikus világhatalom megfigyelő-követő szolgálatai felmondták a szolgálatot.

A Roszkoszmosz, mint a hivatalos információ letéteményese egyébként még két órával a becsapódás előtt is lelkiismeretesen frissítette az információit, sőt újabb és újabb térképeket is közölt a lehetséges becsapódási helyszínekről. Majd ettől kedve se kép, se hang… A legnagyobb meglepetést az okozza, hogy a Roszkoszmosz időközben felélesztett honlapjának címoldalán hétfő délig nem jelent meg hivatalos közlemény a Fobosz-Grunt sorsáról.

Az aeromagazin.hu elsődleges hírforrásként alapvetően a Roszkoszmosz híranyagaiból adott tájékoztatást. Elemzői vélemény szerint a Fobosz-Grunt fiaskója nyomán szemmel láthatóvá vált az orosz kozmikus szervezeteken belüli rivalizálás. A hadügyi szóvivő idézett bejelentése, miszerint a Chiléhez tartozó Wellington-szigettől 1250 kilométerre nyugatra zuhantak a Csendes-óceánba az űreszköz maradványai, szokatlan az orosz tájékoztatásban. A közlemények házigazdája eddig a Roszkoszmosz volt, utolsó előrejelzései következetesen az Atlanti-óceánt jelölték meg helyszínként. A vasárnap esti történések nyomán megannyi talányos kérdés maradt megválaszolatlan. Mind azon által a legfontosabb az, hogy mikor derül ki a Fobosz-Grunt misszió kudarcának a valós oka?

Meruk József

Fotó: Thierry Legaut