2024 április 16

RSS Facebook

2012. január 16. hétfő, 14:58

Fobosz-Grunt lezuhanása: hivatalos orosz bejelentés Kiemelt

Értékelés:
(2 értékelés)

A Fobosz-Grunt orosz űrállomás lezuhanásáról - 15 órával az esemény után - adott ki közleményt az orosz űrügynökség. A Roszkoszmosz sajtószolgálata az orosz hadsereg kozmikus védelmi csapatainak a lezuhanást követő percekben kiadott jelentését idézi és megerősíti az abban foglalt időpontot, valamint a helyszínt. A jelentés szövege az alábbi:

„A Roszkoszmosz prognózisának megfelelően a Fobosz-Grunt űreszköz 2012. január 15-én megszűnt létezni.

Az űrállomás maradványai a Roszkoszmosz által korábban előre jelzett időintervallumban, azaz moszkvai idő szerint 21.40 óra és 22.10 óra között hullottak le, mégpedig a korábban feltételezett, 1097-ik Föld körül megtett fordulat során, a Csendes-óceán déli régiója, Dél-Amerika és az Atlanti-óceán által övezett térségben.

Az orosz kozmikus védelmi felderítő központ adatai szerint az űreszköz 21.45 órakor (moszkvai idő) a Csendes-óceán térségében megszűnt létezni és a tény megfelel a Roszkoszmosz által előre jelzetteknek. A Fobosz-Grunt becsapódásának térségében nincsenek vizuális és egyéb ellenőrzési eszközök. Ezzel együtt, a világűr ellenőrzését végző műszerek révén nyert adatok azt jelzik, hogy az űrállomás már nincs a világűrben”.

MJ