2024 április 19

RSS Facebook

2012. január 19. csütörtök, 10:42

Levegőben az első Cessna Citation Ten

Értékelés:
(0 értékelés)

Január 17-én levegőbe emelkedett a Cessna repülőgépgyár legújabb üzleti gépének, a Citation Tennek a prototípusa a wichitai Mid-Continent repülőtéren. A több mint két órás repülés során a berepülőpilóták és a mérnökök ellenőrizték a gép irányíthatóságát, a különböző rendszerek működését a levegőben, a robotpilótát, az automatikus gázkar működést, a hajtóművek paramétereit és az avionikát.

A berepülési program a tervek szerint 2013-ig tart várhatóan, ekkor kapja meg a típus a légialkalmassági bizonyítványát. Az első gépet a tervek szerint 2013 második félévében adhatják át az első tulajdonosának. Az új Citation Ten a Cessna legújabb közepes méretű repülőgép típusa, amely a Citation X (Model 750) utóda. A típus kifejlesztését 2010-ben jelentette be a Cessna a Las Vegas-i NBAA üzleti repülőgép kiállítás és vásáron. Az új Ten két pilótával repül és maximum kilenc utas szállítására alkalmas. A gépet két Rolls-Royce AE 3007C2-es gázturbina hajtja, maximális felszállósúlya 16,6 tonna. Felszálló úthossza 1569 méter, utazósebessége 977 km/h, maximális utazómagassága FL 510, 15 545 méter. Hatótávolsága 6008 km, ami lehetővé teszi a nonstop London-New York, Boston-San Francisco, London-Dubai útvonalak repülését.

A típus 15 inch-csel hosszabb mint a Citation X, aminek köszönhetően kényelmesebb repülhetnek az utasok a gép fedélzetén. A pilótafülkében a Garmin G5000-es integrált avionikai rendszer található, a nagyfelbontású képernőkön bármilyen információkat megoszthatnak egymással a pilóták, folyamatosan figyelemmel kísérve az útvonalat, a repülési paraméterket és a hajtóművek működését. A Garmin SVT (synthetic visual technology) révén a pilóták térben is láthatják a gép mindenkori helyzetét a kifutópályán, kis magasságon akadályok és a tereptárgyak között az elsődleges kijelzőn. Emellett a gépbe már csak digitális térképek vannak a fel- és leszálláshoz, illetve a repülőtereken az eljárások, gurulások végrehajtásához.

Fotó: Cessna

A Cessna Citation Ten első felszállásáról az alábbi linken látható videófelvétel:http://www.youtube.com