2024 április 16

RSS Facebook

2012. január 26. csütörtök, 12:08

Fobosz-Grunt kudarc: orosz verzió a plazmabehatásról Kiemelt

Értékelés:
(2 értékelés)


A november elején történt napkitörések következtében érte plazma behatás a Fobosz-Grunt űrállomást és emiatt vált irányíthatatlanná. Ezt a véleményt kapta az Interfaksz sajtóügynökség az orosz kozmikus ágazat szakemberétől. Orosz tudományos körök azonban kételkednek e teória megalapozottságában.

A Mars mellékbolygójának tanulmányozására tavaly novemberben indított Fobosz-Grunt űrszonda pusztulásának okairól ugyan január 29-re tervezik a vizsgáló bizottság jelentésének véglegesítését, ám az Interfaksz orosz sajtóügynökség, jól értesült szakmai forrása már megszellőztette a hírt, miszerint a naptevékenység állhat az űreszköz lezuhanásának hátterében.





Emlékezetes, hogy a Roszkoszmosz orosz űrhivatal vezetője bizonyos amerikai radar állomások által kibocsátott sugárzást is a feltételezhető okok közé sorolt. Ráadásul ezt a tevékenységet az amerikaiak szándékos közbeavatkozásaként értelmezte, mondván, hogy az orosz űrhajókkal legtöbbször akkor esik baj, amikor az orosz irányító központ számára „láthatatlanok”.

A bejelentést, miszerint a Fobosz-Grunt a napkitörés nyomán, a föld mágneses terét ért plazmatevékenység áldozata lett, lehetetlennek nevezte Marat Gyeminov. A Puskov nevét viselő intézet tudósa a Ria Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy az esetleg keletkező plazma képződmények nagyságrendekkel csekélyebbek annál, mint ami az űrhajó tönkretételéhez elegendő. Az említett intézet a földi mágnesességet, az ionoszférát és a rádióhullámok terjedését kutatja.

Az aeromagazin.hu folyamatosan beszámolt a Fobosz-Grunt misszió előkészületeiről, az űrállomás indításáról, majd lezuhanásáról. Hírt adtunk az orosz fél által az amerikaiak beavatkozására tett bejelentésekről. A kialakult helyzetben figyelemre méltó, hogy az amerikaiak következetesen cáfolják a Fobosz-Grunt befolyásolásának vádját. Ugyanakkor az orosz felkérés ellenére az amerikai hatóságok nem kívánnak részt venni az űrállomás pusztulásának okai feltáró vizsgálatokban.

Meruk József

Fotó: NASA