2024 május 02

RSS Facebook

2012. január 26. csütörtök, 14:24

Újabb modernizált P-3 Oriont adott át a Lockheed Martin

Értékelés:
(0 értékelés)

A Lockheed Martin repülőgépgyár két hónappal az eredeti határidő előtt adta át az amerikai vám és határőrségnek az általa modernizált és nagyjavított negyedik P-3 Orion típusú felderítőgépet. A munkálatokkal 11 hónap alatt készültek el a LM Greenville-i bázisán. Ez a mostani gép volt a negyedik olyan P-3-as, amelyet az amerikai vám és határőrség számára modernizáltak és újítottak fel a LM-nál. A gépeket hatáőrizeti és drogcsempészek ellen feladatokra használja a szervezet.

A gépek a tengerészgyalogsággal és a haditengerészettel közösen végzik a felderítési feladatokat az ország déli határvidékén, aminek az eredményeként tavaly mintegy 7,5 tonnányi kábítószert derítettek fel és koboztak el az amerikai hatóságok az Egyesült Államok déli részén.

Az élettartam meghosszabbító felújítás (MLU – Midlife Upgrade) során teljesen átvizsgálták az Orionok sárkányszerkezetét és a teherviselő elemek egy részénél kicserélték a fődarabokat, aminek köszönhetően a gépek korrózió állósága az ötszörösére nőtt, jelentős mértékben csökkentve a típus üzemeltetési költségét. Így a P-3 Orionok üzemidejét megnövelték 15 ezer órára és 20 év naptári időre.

A P-3 Orion alapváltozata tengerészeti ellenőrző és felderítő repülőgép típus, amelyet egyaránt lehet hatérvédelmi, meteorológiai hurrikánvadász feladatokra használni, valamint kuató-mentő repülésekre, tengeri kalózok felderítésére, tengeralattjáró elleni harcra és humanitárius repülések vgrehajtására.

Fotó: Lockheed Martin